Zoekmachine optimalisatie (SEO) begrijpen Click Through Rate (CTR) Het belang van zoekwoorden Contentoptimalisatie Technische SEO Het opbouwen van autoriteit Lokale SEO voor lokale bedrijven Het meten van je succes Veelgemaakte SEO-fouten vermijden Het belang van geduld en consistentie Conclusie

Wil jij ook hoger in Google komen met jouw website? Het bereiken van een hoge ranking in zoekmachines zoals Google en Bing is van groot belang voor het succes van je online aanwezigheid. Hoe hoger je scoort, hoe groter de kans dat potentiële klanten jouw website ontdekken. 

Mensen die op zoek zijn naar informatie, producten of diensten, raadplegen vaak zoekmachines. Ze typen relevante zoekwoorden in en bekijken de resultaten die de zoekmachine weergeeft. 

Het is bewezen dat de meeste mensen op een link klikken die hoger in Google staat. Een hoge ranking zorgt dus voor meer zichtbaarheid, verkeer en leads op jouw website.

In deze gids geven we je praktische adviezen en stappen die je kunt ondernemen om hoger in Google te komen. We gaan in op verschillende aspecten van zoekmachine optimalisatie (SEO) en delen waardevolle tips.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) begrijpen

Om je website hoger in Google te laten ranken moet je begrijpen wat SEO is en waarom het belangrijk is voor jouw online aanwezigheid.

SEO staat voor Search Engine Optimization en omvat alle technieken die worden gebruikt om de positie van jouw website in de zoekresultaten van Google te verbeteren. De belangrijkste aspecten van SEO zijn:

 • Techniek. De technische aspecten van jouw website spelen een belangrijke rol bij SEO. Met technische SEO wordt je website geoptimaliseerd voor onder andere snelheid, indexeerbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid.

 • Content. Het creëren van hoogwaardige, relevante en nuttige content is een belangrijk onderdeel van SEO. Zoekmachines willen hun gebruikers de beste resultaten tonen en goede content helpt hierbij.

 • Autoriteit. Autoriteit verwijst naar de waarde en geloofwaardigheid van je website in de ogen van zoekmachines en andere websites. Je kunt hieraan werken met backlinks. Hoe meer links van andere websites naar je website verwijzen, hoe meer autoriteit je uitstraalt.

Nu je begrijpt wat SEO inhoudt en welke aspecten belangrijk zijn, is het tijd om na te denken over hoe jij kunt optimaliseren voor Google. Weet je bijvoorbeeld al welke keywords relevant zijn voor jouw website? En ga eens na hoe snel je website laadt. 

Door SEO te analyseren en te verbeteren, kan jouw website hoger in Google komen en meer verkeer genereren.

Lees verder over de voor- en nadelen van SEO om meer te weten te komen. Of ga direct na waar jij momenteel staat in Google.

Click Through Rate (CTR)

De Click Through Rate is een belangrijk begrip binnen SEO. Het gaat hier om het percentage bezoekers dat op jouw website klikt als je verschijnt in de zoekresultaten van Google. Zoals je zult begrijpen heeft het hoogst weergegeven resultaat de hoogste CTR. 

In de afbeelding hieronder kun je goed zien hoe de positie in Google de CTR beïnvloed. 

Hoe hoger in google hoe hoger de ctr
De meeste bezoekers klikken op het eerste zoekresultaat dat Google toont. 86,3% van de bezoekers klikt op een link op de eerste pagina van Google (top 10 resultaten). Slechts 13,7% klikt door naar de 2e pagina van Google. Je website is het best zichtbaar als je in de top 3 van de Google zoekresultaten staat. – Oorspronkelijke bron: Backlinko (oktober 2022).

Het belang van zoekwoorden

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Zoektermen, ook wel keywords genoemd, zijn woorden of zinnen die mensen in Google typen om informatie te vinden.

Het gebruik van de juiste zoekwoorden op een website, zorgt ervoor dat die website gevonden wordt door de juiste doelgroep.

Long tail zoekwoorden

Long tail zoekwoorden zijn specifieke en gedetailleerde zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaan. 

In tegenstelling tot algemene brede zoektermen, zoals “SEO optimaliseren”, zijn long tail keywords veel specifieker en richten ze zich op een specifieke zoekintentie. Bijvoorbeeld: “Hoe optimaliseer je een website met SEO”.

Long tail zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume, maar ook minder concurrentie. Je kunt er dus makkelijker op ranken en ze trekken een heel gericht publiek naar je website. Met een betere vindbaarheid voor deze keywords, kun je meer autoriteit opbouwen.

Long tail zoekwoorden leadi
Long tail keywords hebben minder volume, maar meer potentie.

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk voor SEO?

Zoektermen helpen zoekmachines om de relevantie van jouw website te bepalen. Als de zoekwoorden op jouw website overeenkomen met de zoektermen die mensen gebruiken om te zoeken, dan zal Google jouw website als relevanter beschouwen en hoger in de zoekresultaten plaatsen. 

Door veel over een onderwerp te schrijven laat je zien dat je een expert bent in je vakgebied en ook dat draagt bij aan een hogere Google ranking. 

Keywords helpen daarbij bij het bepalen van de intentie van de zoeker. Door de zoekintentie te begrijpen, kun je jouw website optimaliseren om aan de behoeften van de bezoeker te voldoen. 

Je pagina wordt hierdoor relevanter wat ervoor zorgt dat je pagina hoger in de zoekresultaten komt. Het vergroot ook de kans dat bezoekers langer op je website blijven en meerdere pagina’s bekijkt voordat hij of zij je website verlaat.

Hoe vind en selecteer je zoekwoorden?

Er zijn verschillende SEO tools beschikbaar om zoektermen te vinden en te selecteren. Hier zijn enkele populaire tools:

 • Google Keyword Planner. Deze gratis SEO tool biedt inzicht in de populariteit van een zoekwoord en geeft suggesties voor gerelateerde zoekopdrachten. Om de tool te gebruiken moet je wel eerst een Google Ads account aanmaken (ook dit is gratis).

 • Ahrefs. Deze betaalde tool biedt uitgebreide informatie over zoektermen, waaronder zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden.

 • Semrush. Deze betaalde tool biedt vergelijkbare functies als Ahrefs, waaronder zoekwoordonderzoek en concurrentieanalyses.

Zodra je enkele zoekwoorden gevonden hebt, kun je ze selecteren op relevantie en zoekvolume. Kies zoekwoorden die relevant zijn voor jouw website en die een hoog zoekvolume hebben, maar die niet te competitief zijn.

Het vinden en selecteren van zoektermen is een essentieel onderdeel van SEO en kan jouw website helpen om hoger in Google te ranken. 

Gebruik de beschikbare SEO tools om zoekwoorden te vinden en te selecteren die relevant zijn voor jouw doelgroep en jouw website.

Tips voor het gebruik van zoekwoorden

Als het gaat om het gebruik van zoekwoorden, zijn er een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden. Zo zorg je ervoor dat je website hoger in Google scoort. Hier zijn enkele handige tips:

 • Frequentie. Het is belangrijk om het belangrijkste zoekwoord in de tekst op te nemen, maar overdrijf het niet. Zoekmachines kunnen je juist lager ranken als je zoektermen overmatig gebruikt. Gebruik ze dus alleen wanneer dat relevant is en zorg ervoor dat ze op een natuurlijke manier in je tekst passen.

 • Plaatsing. Het is een goed idee om de zoekterm in de titel van de desbetreffende pagina of blogpost te gebruiken. Pas deze ook toe in de meta omschrijving. Verder is het slim om het zoekwoord in de eerste alinea van je tekst te plaatsen en het vervolgens enkele keren door de rest van de tekst terug te laten komen. Zo weet Google waar je pagina over gaat en kunnen ze deze beter indexeren.

 • Variatie. Het is belangrijk om ook te variëren met gerelateerde keywords. Je implementeert zo een groter aantal zoektermen waarvoor je gevonden kunt worden. Gebruik bijvoorbeeld synoniemen of gerelateerde termen en zorg ervoor dat je content gevarieerd en interessant blijft.

Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je website beter zichtbaar wordt voor zoekmachines en dat je hoger in Google komt te staan. Blijf echter focussen op het creëren van waardevolle, relevante en boeiende content.

Contentoptimalisatie

Hoogwaardige content is cruciaal voor SEO. Relevantie is daarbij ook erg belangrijk. Google beloont websites die nuttige en informatieve content bieden. Ze bestraffen websites met content van lage kwaliteit en die weinig relevant zijn.

Hier zijn een paar tips om je content te optimaliseren voor SEO:

 • Zorg ervoor dat je content relevant is voor je doelgroep en dat het hun vragen beantwoordt. Gebruik zoektermen die relevant zijn voor je onderwerp en aansluiten bij de zoekintentie.

 • Maak je content makkelijk leesbaar. Gebruik korte alinea’s, duidelijke tussenkopjes, en maak gebruik van bullet points en afbeeldingen om je content te verbeteren.

 • Gebruik interne links naar andere relevante pagina’s op je website om de gebruikerservaring te verbeteren. Met een interne link verwijs je het liefste alleen naar een relevante pagina. Zo weet Google hoe pagina’s met elkaar in verbinding staan.

 • Publiceer regelmatig nieuwe en relevante content om je website levendig en up-to-date te houden. Dit geeft bezoekers een reden om terug te keren naar je website, en het geeft zoekmachines nieuwe content om te indexeren.

Onthoud, het is niet alleen belangrijk om hoog te scoren in de zoekresultaten, maar ook om bezoekers op je website te houden. 

Met hoogwaardige en relevante content zul je niet alleen hoger scoren in de zoekresultaten, maar ook de aandacht van je bezoekers vasthouden.

In onze on-page SEO gids gaan we verder in op het optimaliseren van content. Of lees verder over het schrijven van hoogwaardige SEO-teksten.

Technische SEO

Om bovenaan in Google te komen is er meer nodig dan goede content voor een bepaald zoekwoord.

De technische kant van jouw website speelt een belangrijke rol bij de indexering ervan. Dit wordt technische SEO genoemd.

Technische SEO houdt zich bezig met de optimalisatie van de technische aspecten van jouw website, zoals de snelheid van de site, de structuur van de pagina’s en de manier waarop de website met zoekmachines communiceert. 

Het optimaliseren van deze aspecten met een SEO campagne zorgt ervoor dat Google je website beter begrijpt en dus beter kan indexeren. Betere indexatie leidt weer tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Enkele belangrijke punten van technische SEO zijn:

 • Mobielvriendelijkheid. Je website moet goed werken op mobiele apparaten.

 • Snelheid. Snelheid is een belangrijke rankingfactor. De Core Web Vitals geven inzicht in de snelheid van een website. De Core Web Vitals letten onder andere op de grootte van afbeeldingen, verschuiving door pop-ups en de laadsnelheid. Een snelle website zorgt voor betere gebruiksvriendelijkheid.

 • Websitestructuur. Zorg voor een duidelijke structuur van jouw website met een logische opbouw van de pagina’s, zodat bezoekers je website eenvoudig kunnen navigeren.

 • Interne linkstructuur. Interne links op je pagina zorgen ervoor dat gebruikers je website makkelijk kunnen navigeren en laten zoekmachines zien welke content aan elkaar gerelateerd is.

Goede vs slechte site structuur voor het optimaliseren van technische seo
Een goede website structuur zorgt voor betere navigatie en onderlinge relevantie tussen pagina’s.

Tips voor het beteren van technische SEO

Hieronder geven we je een aantal tips die je kunt toepassen om de technische SEO van je website te verbeteren: 

 • Gebruik een snelle en betrouwbare webhosting.

 • Maak gebruik van caching om jouw website sneller te maken.

 • Zorg voor een mobielvriendelijke website met een responsive design.

 • Gebruik een sitemap om zoekmachines te helpen bij het indexeren van jouw website.

 • Gebruik HTTPS (SSL-certificaat) voor een veilige verbinding.

 • Zorg voor een duidelijke en geoptimaliseerde URL-structuur.

Lees verder in onze gids over technische SEO om nog meer over dit onderwerp te weten te komen. Technische SEO is belangrijk om beter geïndexeerd te worden, waardoor je hoger in Google verschijnt.

Het opbouwen van autoriteit

Autoriteit is een belangrijk aspect van SEO, omdat het aangeeft hoe betrouwbaar en relevant je website is voor zoekmachines. Je kunt autoriteit opbouwen met off-page SEO. Het belangrijkste onderdeel is het opbouwen van kwalitatieve backlinks.

Hoe meer relevante en betrouwbare websites naar jouw website linken, hoe meer autoriteit je opbouwt en hoe hoger je website in de zoekresultaten verschijnt.

Hier volgen enkele tips om de autoriteit van jouw website op te bouwen:

 • Creëer kwalitatieve en relevante content die andere websites willen delen en naar willen linken.

 • Maak gebruik van sociale media en promoot je website op relevante platformen.

 • Werk samen met influencers en andere websites om kwalitatieve links te krijgen.

 • Schrijf gastblogs die gepubliceerd worden kwalitatieve websites met een link naar jouw website.

Door deze tips te volgen, kun je de autoriteit van je website steeds verder opbouwen. Hierdoor zal je website steeds hoger in Google komen te staan.

Onderdelen die behoren tot off-page seo
De verschillende onderdelen van off-page SEO

Lokale SEO voor lokale bedrijven

Lokale SEO, ook wel local SEO genoemd is een belangrijk onderdeel voor bedrijven die lokaal opereren. Het vergroot de zichtbaarheid van je website onder het lokale publiek.

Lokale SEO is gericht op het optimaliseren van je website en online aanwezigheid, zodat je beter vindbaar bent voor potentiële klanten in jouw specifieke regio.

Hier zijn enkele redenen waarom local SEO essentieel is voor bedrijven die lokaal actief zijn:

 1. Gericht bereik. Door je te richten op lokale SEO, zorg je ervoor dat je gevonden wordt door mensen die actief op zoek zijn naar producten of diensten in jouw regio. Je trekt relevante bezoekers aan waarvan de kans groter is dat ze daadwerkelijk klant worden.

 2. Concurrentievoordeel. Lokale SEO biedt de mogelijkheid om op te vallen tussen jouw lokale concurrenten. Met een geoptimaliseerde vermelding van Google Mijn Bedrijf kun je een voorsprong krijgen op concurrenten in de lokale zoekresultaten. In combinatie met lokale zoektermen kun je zo meer lokale bezoekers naar je website trekken. 

 3. Klantvertrouwen. Klanten zien je als een betrouwbare en relevante optie als je hoog scoort in de lokale zoekresultaten. Het feit dat je lokaal opereert, wekt vertrouwen en vergroot de kans dat mensen voor jouw producten of diensten kiezen.

Tips om lokale SEO te verbeteren

Hieronder volgen enkele praktische tips om de lokale SEO van je website te verbeteren:

 • Maak gebruik van relevante lokale zoekwoorden in je websitecontent, title tag en meta omschrijving.

 • Meld je aan bij Google Mijn Bedrijf en optimaliseer deze met nauwkeurige en actuele informatie.

 • Verzamel positieve recensies van tevreden klanten op platformen zoals Google en Trustpilot. 

 • Zorg ervoor dat de opgegeven bedrijfsinformatie consistent is op alle online vermeldingen, zoals directories en sociale media.

 • Maak gebruik van lokale linkbuilding door samen te werken met andere lokale bedrijven en lokale evenementen te sponsoren.

Lees verder in onze complete gids over lokale SEO om te weten te komen hoe je lokale SEO in je SEO-marketing op kunt nemen. Je vergroot daarmee de kans om lokale klanten aan te trekken en jouw bedrijf te laten groeien. 

Het toepassen van lokale SEO is een effectieve manier om je zichtbaarheid te vergroten. Je genereert leads die actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt.

Lokale seo marketing
Lokale SEO richt zich op een specifiek gebied om lokale klanten aan te trekken.

Het meten van je succes

Je SEO-inspanningen meten is belangrijk om te begrijpen hoe goed je website presteert in zoekmachines zoals Google. 

Het regelmatig meten en analyseren van je SEO-activiteiten biedt inzicht in wat werkt en wat niet. Je kunt je strategie hierop aanpassen om betere resultaten te behalen.

Waarom is het meten van SEO-inspanningen zo belangrijk?

 • Inzicht in prestaties. Door je SEO-inspanningen te meten, kun je zien hoe je website presteert op verschillen punten. Denk aan organisch verkeer, ranking van de belangrijkste zoekwoorden waarop veelwordt gezocht en gebruikersgedrag. Je kunt ontdekken welke pagina’s goed presteren en welke mogelijk verbetering nodig hebben.

 • Identificeren van zwakke punten. Met de juiste meetinstrumenten kun je achterhalen waarom bepaalde pagina’s of zoektermen niet goed presteren. Misschien ontbreekt er relevante content, zijn er technische problemen of zijn er andere factoren die je website belemmeren om hoger in Google te ranken.

 • Optimalisatie van strategie. Door de data te analyseren, kun je waardevolle inzichten krijgen over de effectiviteit van je SEO-strategie. Je kunt ontdekken welke zoekwoorden goed werken, welke content het meest populair is en welke technische aspecten van je website aan verbetering toe zijn. Op basis van deze inzichten kun je je strategie verfijnen en betere resultaten behalen.

Hoe kun je SEO resultaten meten?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om SEO resultaten te meten. Google Analytics en Google Search Console zijn de bekendste tools. Deze tools bieden inzicht in belangrijke statistieken, zoals het aantal organische bezoekers, de gemiddelde positie van zoekwoorden en de click-through rate van je pagina’s.

Ze helpen je ook bij het opsporen van crawl-fouten, het monitoren van de indexering van je pagina’s en het controleren van de prestaties van zoekwoorden.

Lees verder in onze gids “Google Search Console instellen” om te weten te komen hoe je deze tool in vijf stappen opzet.

Het is raadzaam om regelmatig je data te analyseren en te kijken naar trends en patronen. Stel jezelf vragen zoals: Welke zoekwoorden brengen het meeste verkeer binnen? Welke pagina’s hebben het hoogste bouncepercentage? Welke externe bronnen verwijzen naar mijn website? 

Door deze vragen te beantwoorden, kun je de prestaties van je website beter begrijpen en je SEO-strategie aanpassen waar nodig.

Veelgemaakte SEO-fouten vermijden

Wanneer je ernaar streeft om hoger in Google te ranken, is het belangrijk om veelgemaakte SEO-fouten te vermijden. Deze fouten kunnen je website negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je niet de gewenste resultaten behaalt. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden.

 1. Keyword stuffing. Het overmatig gebruik van zoektermen in je content, met als doel de ranking te verbeteren, kan juist averechts werken. Het leidt tot onnatuurlijke en slecht leesbare content. Zowel de gebruikerservaring als de ranking worden hierdoor negatief beïnvloed. Vermijd keyword stuffing en focus je op het creëren van waardevolle, relevante en natuurlijke content.

 2. Duplicate content. Het kopiëren van content van andere websites of het hebben van duplicate content binnen je eigen website kan leiden tot lagere rankings. Zorg ervoor dat je unieke content creëert die waarde toevoegt voor je gebruikers. Je kunt tools als Copyscape gebruiken om te controleren op dubbele content en indien nodig aanpassingen maken.

 3. Slechte mobiele ervaring. In het mobiele tijdperk is een goede mobiele ervaring essentieel. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en een lagere ranking in Google. Zorg ervoor dat je website responsief is. Gebruik de Mobile-Friendly Test van Google om te controleren of je website mobielvriendelijk is.

Dit zijn slechts enkele SEO-fouten om op te letten. Lees verder in ons artikel “12 veelgemaakte SEO fouten en hoe je ze kunt vermijden” om nog beter alert te zijn.

Door SEO-fouten te vermijden en te corrigeren, kun je de kwaliteit en relevantie van je website verbeteren, wat uiteindelijk zal bijdragen aan een ranking hoger in Google. Blijf je website regelmatig controleren en optimaliseren om te zorgen dat je op de goede weg blijft naar een betere positie in de zoekresultaten.

Het belang van geduld en consistentie

Als je streeft naar een hogere positie in Google, is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Het verbeteren van je ranking vereist tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Laten we eens kijken waarom geduld en consistentie zo belangrijk zijn in de wereld van SEO.

 1. Tijd en opbouw. Het opbouwen van een sterke online aanwezigheid en het verbeteren van je ranking is vergelijkbaar met het bouwen van een solide fundering. Het kost tijd om je website te optimaliseren, waardevolle content te creëren en een positieve reputatie op te bouwen.

 2. Concurrentie en veranderingen. De digitale wereld is dynamisch en concurrerend. Het kan zijn dat je de concurrentie moet inhalen en je moet aanpassen aan veranderingen in algoritmes en trends. Het vergt consistentie in je inspanningen om je website te verbeteren en relevante content te leveren. Het is een voortdurend proces dat geduld en toewijding vereist.

 3. Langetermijnstrategie. SEO is geen kortstondige oplossing, maar eerder een langetermijnstrategie. Het gaat erom duurzame resultaten te behalen en een solide online aanwezigheid op te bouwen. Door consistent te blijven werken aan je SEO-inspanningen, kun je geleidelijk je ranking verbeteren en meer organisch verkeer aantrekken.

Dus, wat kun je doen?

 • Wees geduldig. Begrijp dat het verbeteren van je ranking tijd kost en dat resultaten niet van de ene op de andere dag zullen verschijnen. Geef niet op en blijf consistent werken aan je SEO-strategie.

 • Blijf consistent. Creëer waardevolle content op regelmatige basis en optimaliseer je website volgens de beste praktijken. Wees consequent in je inspanningen en volg de ontwikkelingen binnen SEO.

 • Monitor en optimaliseer. Houd je statistieken en analytics in de gaten om de voortgang van je SEO-inspanningen te meten. Pas je strategie aan waar dat nodig is op basis van de verzamelde gegevens.

Onthoud dat SEO geen eenmalige taak is, maar een continu proces. Door je inspanningen te meten en te analyseren, kun je je voortdurend aanpassen en optimaliseren. Zo zal je website hoger in Google komen en meer organisch verkeer genereren.

Conclusie

Met de informatie uit deze gids kun je een goede aanpak maken om jouw website naar een hoger niveau te tillen in de zoekresultaten van Google. Laten we nog even kort de belangrijkste punten en inzichten herhalen die we in dit artikel hebben besproken:

 • Het belang van hoog ranken in zoekmachines. Een hoge ranking zorgt voor meer zichtbaarheid, verkeer en leads op jouw website.

 • On-page optimalisatie. Het optimaliseren van je website door het gebruik van relevante zoektermen, waardevolle content en interne links.

 • Technische SEO optimalisatie. Het verbeteren van de Core Web Vitals met de technische aspecten van je website om de indexering te bevorderen en de prestaties te optimaliseren.

 • Off-page SEO optimalisatie. Het opbouwen van autoriteit door middel van linkbuilding en het opbouwen van een positieve online reputatie.

 • Het meten van SEO-resultaten. Het gebruik van tools zoals Google Analytics en Google Search Console om je SEO-inspanningen te meten, analyseren en optimaliseren.

Nu is het tijd om onze tips en adviezen in de praktijk toe te passen op jouw eigen website. Volg een langetermijnstrategie en wees geduldig en blijf consistent. Rome is tenslotte niet in één dag gebouwd, en hetzelfde geldt voor het bereiken van een goede positie in Google.

Heb je nog vragen of wil je graag ondersteuning bij het optimaliseren van jouw website? 

Laat het weten via deze pagina en kom in contact om te praten over jouw online aanwezigheid.