Verschillende soorten leads Wat is een leadgeneratie campagne? Hoe werkt een B2B Leadgeneratie funnel? 5 Stappen om jouw leadgeneratie campagne te starten met voorbeelden 9 tips voor Leadgeneratie Campagnes Meet en analyseer je resultaten

Het succes van een bedrijf staat of valt met kwalitatieve leads. Het genereren van leads is dus een belangrijk onderdeel van ieder bedrijf.

Leadgeneratie is het proces van het aantrekken en verzamelen van potentiële klanten. Je kunt nieuwe leads verzamelen via verschillende kanalen, zoals je website, social media, e-mailmarketing en evenementen. Het uiteindelijke doel van een leadgeneratie campagne is om contactgegevens te verzamelen van mensen die interesse hebben getoond in je bedrijf.

Effectieve lead generatie helpt je om je marketinginspanningen te richten op mensen die daadwerkelijk interesse hebben in wat je te bieden hebt. Met kwalitatieve leads kun je je conversieratio’s verhogen en dus meer klanten binnenhalen. Het is een essentieel onderdeel om een succesvol bedrijf op te zetten en groei te stimuleren.

Verschillende soorten leads

Iemand die op je website naar informatie zoekt is op een andere manier geïnteresseerd dan iemand die een offerte aanvraagt. Voor het genereren van leads is het belangrijk dat je begrijpt in welke fase iemand zit.

Het begrijpen van de verschillende fases helpt je om te bepalen wat voor soort informatie iemand nodig heeft en hoe je een lead aan kunt spreken.

Information Qualified Lead (IQL)

Information Qualified Leads (IQL) zijn koude leads die interesse hebben getoond in je content, waarschijnlijk door het bezoeken van je website.

Zo’n lead weet nog niet veel van je bedrijf en ook niet hoe je hen kunt ondersteunen. Ze zijn pas net begonnen met het zoeken naar een oplossing.

Marketing Qualified Lead (MQL)

Een Marketing Qualified Lead (MQL) is een lead die door lead scoring is geïdentificeerd als een prospect met een grotere kans op conversie. De demografische gegevens komen overeen en ze hebben bijvoorbeeld een webinar bijgewoond of een e-book gedownload.

Marketing qualified leads staan doorgaans open voor communicatie. Het is een lead die nog verder genurtured en geïnformeerd moet worden voordat hij of zij klaar is om door te gaan naar de volgende fase van de salesfunnel.

Sales Qualified Lead (SQL)

Een aantal marketing qualified leads zullen na lead scoring tot de categorie sales qualified leads behoren. Bijvoorbeeld als ze een offerte aanvragen of een bepaalde actie uitvoeren die erop duidt dat ze klaar zijn om een aankoop te doen.

Leadgeneratie lead funnel

Wat is een leadgeneratie campagne?

Een leadgeneratie campagne is een strategische marketing campagne die specifiek is ontworpen om nieuwe leads te genereren voor je bedrijf. Het is een gerichte inspanning om potentiële klanten aan te trekken, hun interesse te wekken en hen te stimuleren om hun contactgegevens achter te laten. Je kunt verder met ze communiceren en om ze verder door het verkoopproces te begeleiden.

Waardevolle content is ontzettend belangrijk voor leadgeneratie. Je moet ervoor zorgen dat leads zich aangesproken voelen door de aanbiedingen die je doet. Door iets van waarde aan te bieden, zoals een gratis e-book, een webinar of een exclusieve aanbieding, kun je mensen motiveren om hun contactgegevens achter te laten.

Met gegevens zoals namen, e-mailadressen en telefoonnummers kun je in contact blijven en prospects verder informeren. Zo kun je ze steeds verder door de sales funnel leiden en uiteindelijk omzetten in klanten.

Wat is het verschil tussen acquisitie en leadgeneratie?

Leadgeneratie en acquisitie zijn twee termen die vaak in het bedrijfsleven worden gebruikt. Hoewel ze door elkaar gebruikt worden en erg op elkaar lijken, hebben ze toch verschillende betekenissen en doelstellingen.

Leadgeneratie verwijst naar het proces van het identificeren en aantrekken van potentiële klanten, ook wel leads genoemd. Het doel van leadgeneratie is om interesse en betrokkenheid te genereren bij een potentiële klant door waardevolle content en aanbiedingen aan te bieden.

Acquisitie verwijst naar het gehele proces voor het verwerven van nieuwe klanten voor je bedrijf. Dus van het aantrekken, tot het converteren.

Kortom, leadgeneratie is een specifieke fase in het acquisitieproces. Het richt zich voornamelijk op het genereren van geïnteresseerde leads en het opbouwen van relaties met potentiële klanten.

Hoe werkt een B2B Leadgeneratie funnel?

B2B staat voor Business to Business. B2B leadgeneratie is het identificeren, aantrekken en converteren van potentiële klanten voor een bedrijf dat producten of diensten aan andere bedrijven verkoopt.

Het doel is om geïnteresseerde bedrijven te vinden die passen bij bepaalde behoefte van je ideale klantprofiel en hen te betrekken bij je aanbod. Hieronder volgt een overzicht van de B2B sales funnel en de belangrijkste fasen die leiden tot een succesvolle verkoop.

Door deze fasen van de B2B sales funnel te begrijpen en effectief toe te passen in je leadgeneratiecampagne, kun je potentiële klanten bereiken, hun interesse wekken, vertrouwen opbouwen en hen overtuigen om met jou in zee te gaan.

B2b leadgeneratie sales funnel

Fase 1: informeren

In deze fase gaat het erom een potentiële klant bewust te maken van je bedrijf en wat je te bieden hebt.

Gebruik verschillende digitale kanalen, zoals contentmarketing, sociale media en e-mailcampagnes, om waardevolle informatie te delen die relevant is voor je doelgroep. Stel jezelf de vraag: Hoe kun je bedrijven helpen en waarom zouden ze geïnteresseerd zijn in jouw oplossing?

Fase 2: Vertrouwen wekken

Het opbouwen van vertrouwen is belangrijk in B2B leadgeneratie. Zorg ervoor dat je bedrijf betrouwbaar en geloofwaardig overkomt.

Geef testimonials en case studies weer, toon je expertise en deel succesverhalen van bestaande klanten. Het helpt potentiële klanten om jouw bedrijf en je producten te vertrouwen.

Fase 3: Overtuigen

In deze fase draait het om het overtuigen van beoogde klanten dat jouw product of dienst de beste keuze is voor hun behoeften.

Focus op het benadrukken van de voordelen en waarde die je biedt. Bijvoorbeeld met gepersonaliseerde aanbiedingen, demo’s, gratis proefperiodes of consultaties. Geef antwoord op de vraag: Waarom zou een bedrijf voor jouw oplossing kiezen in plaats van die van je concurrenten?

Fase 4: Verkopen

Dit is de laatste fase van de B2B sales funnel, waarin je leads omzet in daadwerkelijke klanten. Zorg ervoor dat het aankoopproces eenvoudig en duidelijk is.

Bied duidelijke prijzen, contracten en ondersteuningsopties. Geef leads de nodige informatie die ze nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. Het doel is om ze te laten zien dat jouw product of dienst de juiste oplossing is voor hun bedrijf.

Genereren van nieuwe leads via Inbound Marketing

Inbound marketing is een online marketing strategie waarbij je potentiële klanten aantrekt door waardevolle content en ervaringen te bieden. Zij hebben toegang tot de content op het moment dat zij dat willen. Met inbound marketing komen leads dus naar jou toe in plaats van dat jij je bij hun opdringt, zoals gebeurd bij outbound marketing.

Inbound vs outbound marketing

De content die je creëert voor inbound marketing moet aansluiten op de behoeften en interesses van je doelgroep. Het draait om het opbouwen van vertrouwen, het creëren van een band en het stimuleren van interactie, wat uiteindelijk leidt tot online leadgeneratie voor kwalitatieve leads en het bevorderen van duurzame groei voor je bedrijf.

Wat is het voordeel van B2B Leadgeneratie?

Het voordeel van B2B-marketing is dat je je hiermee richt op zakelijke klanten en organisaties, wat kan leiden tot langdurige samenwerking en winstgevende relaties.

Met B2B leadgeneratie kun je waardevolle leads genereren. Zo kun je je verkoopinspanningen richten op potentiële kopers die reeds interesse hebben getoond. Het verhoogt dus de kans op een verkoop en resulteert hierdoor in een hogere conversieratio.

Succesfactoren van goede leadgeneratie

Om succes te behalen met je leadgeneratie campagnes is het kennen van je doelgroep ontzettend belangrijk. Maak je doelgroep zo specifiek mogelijk, zodat je hun behoeftes goed kunt begrijpen.

Weet waar je doelgroep zich bevindt, op welke platformen ze aanwezig zijn, waar ze naar informatie zoeken en wat voor soort informatie hen het meeste aanspreekt.

De juiste doelgroep bepalen

Het is belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken met je marketing campagnes. Een te brede doelgroep leidt er alleen maar toe dat je inspanningen terecht komen bij mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Voor het bepalen van de juiste doelgroep kun je eerst een kijkje nemen in je huidige klantenbestand. Welke factoren komen overeen? Daarnaast kun je marktonderzoek doen om te bepalen welke behoeften, uitdagingen en trends de markt aanspreken.

Met deze informatie kun je de eigenschappen van je doelgroep bepalen. Daarmee kun je buyer persona’s opstellen. Een buyer persona is een gedetailleerde, fictieve representatie van jouw ideale klant die je helpt om de behoeften, doelen en het gedrag van je ideale klant te begrijpen.

5 Stappen om jouw leadgeneratie campagne te starten met voorbeelden

Het opzetten van een effectieve leadgeneratie campagne omvat verschillende stappen. We lichten de stappen hieronder toe en zullen bij iedere stap aangeven wat deze stap inhoudt voor een fictief bedrijf dat websites bouwt voor MKB bedrijven.

Stap 1: Definieer je doelgroep

Identificeer en begrijp je ideale klantprofiel. Bepaal de kenmerken, behoeften en uitdagingen van je doelgroep, zodat je een doelgerichte leadgeneratie campagne op kunt zetten.

Voorbeeld: Uit marktonderzoek blijkt dat MKB bedrijven vooral geïnteresseerd zijn in een moderne website die ze eenvoudig zelf kunnen onderhouden. De buyer persona van de doelgroep heeft dus een hands-on mentaliteit en wil betrokken worden in het proces.

Stap 2: Bepaal je doelstellingen

Doelstellingen zijn een belangrijk onderdeel. Stel SMART doelen op voor je leadgeneratie campagne. Wil je bijvoorbeeld een bepaald aantal leads genereren, de conversieratio verbeteren of nieuwe marktsegmenten bereiken?

Smart doelen opstellen

Voorbeeld: Het bedrijf stelt de volgende doelen op voor een succesvolle leadgeneratie campagne:

 • In 3 maanden tijd, 30 sales gekwalificeerde leads genereren

 • Maak in de eerste maand 2 landingspagina’s met bijpassende leadmagneten

Stap 3: Creëer waardevolle content

Ontwikkel hoogwaardige content die relevant is voor je doelgroep. Zorg ervoor dat je nieuwe content de behoeften van je doelgroep adresseert en hen waardevolle informatie biedt.

Ontwerp aansluitend aantrekkelijke en conversiegerichte landingspagina’s waar bezoekers hun contactgegevens kunnen achterlaten. Zorg voor een duidelijke call-to-action en relevante aanbiedingen die aansluiten bij je content.

Voorbeeld: Het bedrijf maakt landingspagina’s die inspelen op de hands-on mentaliteit van de doelgroep.

Stap 4: Gebruik leadmagneten op verschillende kanalen

Maak leadmagneten om bezoekers te overtuigen hun gegevens achter te laten. Verspreid deze op verschillende digitale kanalen, zoals je website, social media, via e-mail marketing en online advertenties.

Voorbeeld: De leadmagneten worden gemaakt en verspreid via LinkedIn.

Stap 5: Test, meet, optimaliseer en volg op

Voer A/B-tests uit om verschillende opties te testen. Meet de prestaties en optimaliseer je leadgeneratie campagne aan de hand van behaalde resultaten. Pas je strategie aan waar nodig en volg leads op met gepersonaliseerde communicatie om hen verder te nurturen.

Voorbeeld: Op de landingspagina’s worden verschillende splittests uitgevoerd. Zo wordt er gevarieerd met kleur, lay-out en bepaalde woorden.

Door deze stappen te volgen en je campagne voortdurend te optimaliseren, kun je effectieve leadgeneratie campagnes opzetten die gericht zijn op het aantrekken en converteren van waardevolle leads voor je bedrijf.

9 tips voor Leadgeneratie Campagnes

Onderstaande tips zullen een sterke basis leggen voor een succesvolle B2B leadgeneratie campagne. Zorg er verder voor dat je je campagne continue optimaliseert om steeds betere resultaten te behalen.

 1. Ken je doelgroep. Het identificeren en begrijpen van je doelgroep is essentieel. Richt je op bedrijven en professionals die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten en die passen bij je ideale klantprofiel.

 2. Creëer waardevolle content. Creëer hoogwaardige, relevante en waardevolle content die aansluit bij de behoeften en uitdagingen van je doelgroep. Bied oplossingen, inzichten en expertise via blogposts, whitepapers, video’s, e-books, webinars en andere formats.

 3. Optimaliseer landingspagina’s. Ontwerp aantrekkelijke landingspagina’s met duidelijke call-to-actions die bezoekers verleiden om hun contactgegevens achter te laten. Zorg ervoor dat de pagina’s geoptimaliseerd zijn voor conversie en gebruiksvriendelijkheid.

 4. Maak gebruik van effectieve leadmagneten. Bied waardevolle incentives, zoals gratis e-books, templates, demo’s of exclusieve content, om bezoekers te overtuigen om hun gegevens achter te laten. Zorg ervoor dat de leadmagneten relevant zijn en aansluiten bij de interesses van je doelgroep.

 5. Gebruik marketingautomatisering. Maak gebruik van tools voor marketing automation om huidige leads te volgen, te segmenteren en op te volgen met gepersonaliseerde communicatie. Hierdoor kun je leads nurturen en ze door de verschillende fasen van de sales funnel begeleiden.

 6. Pas marketing toe op meerdere kanalen. Gebruik een combinatie van kanalen, zoals je website, sociale media, e-mail marketing, zoekmachineoptimalisatie en evenementen, om de juiste boodschap te verspreiden en meer leads te genereren. Zorg dat de kanalen op elkaar afgestemd zijn en dat de informatie die je verspreid overeen komt.

 7. Zet advertenties is. Met behulp van een goede SEA-strategie of advertenties op social media kun je snel leads bereiken.

 8. Optimaliseer voor zoekmachines. Vergeet SEO niet! Door je website en content te optimaliseren voor relevante zoekwoorden, kun je organisch verkeer en leads genereren. Doe zoekwoordonderzoek en implementeer deze zoekwoorden strategisch in je content met een SEO campagne.

 9. Meet je voortgang. Monitor en analyseer de resultaten van je leadgeneratie inspanningen en pas je strategie aan waar nodig. Test verschillende benaderingen, meet de prestaties en optimaliseer om een maximale effectiviteit te bereiken.

Meet en analyseer je resultaten

Het meten van de resultaten van een leadgeneratie campagne is essentieel. Het geeft je inzicht in de effectiviteit van je leadgeneratie strategie. Aan de hand van de resultaten kun je je campagne verder optimaliseren.

De resultaten laten zien welke kanalen, content en tactieken het beste presteren. Maak gebruik van deze informatie om je leadgeneratie campagnes te verbeteren, de conversieratio te verhogen en de ROI van je campagnes te verbeteren.

Kosten per lead bepalen

Om de kosten per lead te bepalen, deel je de totale kosten van je leadgeneratie campagne door het aantal gegenereerde leads. Dit geeft je inzicht in de gemiddelde kosten om één lead te verwerven.

ROI berekenen

Om de ROI (Return on Investment) van een leadgeneratie campagne te bepalen, trek je de totale kosten van de campagne af, van de totale opbrengsten die zijn gegenereerd door de leads.

Vervolgens deel je dit verschil door de totale kosten en vermenigvuldig je het met 100 om de ROI uit te drukken als een percentage. Dit geeft aan hoeveel winst je hebt behaald in verhouding tot de kosten van de campagne.

Formule roi