Wat is het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten? Waar komen de beste website bezoekers vandaan? Wanneer inzetten op organische en wanneer op gesponsorde resultaten? Hulp nodig om te verschijnen in de zoekresultaten?

Wat is het verschil tussen organische en gesponsorde resultaten? Dat is een vraag die waarschijnlijk al snel bij je opkomt als je je gaat verdiepen in ranken op Google. 

Je kunt in Google in de organische resultaten ranken met behulp van SEO. De organische resultaten zijn gratis zoekresultaten met relevante informatie over een bepaald zoekwoord.

De gesponsorde resultaten vertonen zich in de vorm van advertenties en er moet voor betaald worden om een plekje te kunnen bemachtigen. Met behulp van SEA kun je jouw advertenties optimaliseren om de kans te vergroten dat ze worden getoond. Er worden overigens niet voor ieder zoekwoord betaalde resultaten getoond. 

In dit artikel gaan we verder in op het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten. We lichten beide verder toe en leggen je ook beknopt uit hoe je optimalisaties kunt doorvoeren om hoger te ranken in Google. 

Wat is het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn de resultaten die in een zoekmachine naar voren komen zonder ervoor te betalen. De ranking wordt voornamelijk bepaald aan de hand van de kwaliteit. Gesponsorde resultaten staan boven de organische resultaten. Het zijn advertenties en website-eigenaren betalen voor deze positie. 

Serp seo en sea verschil
In de zoekresultaten van Google worden eerst de advertenties getoond. Er kunnen zowel shopping advertenties als tekstadvertenties worden weergegeven. Onder de betaalde resultaten staan de organische zoekresultaten met de meest relevante informatie over het zoekwoord.

Wat zijn organische resultaten?

Organische resultaten komen naar voren in een zoekmachine zonder ervoor te betalen. De volgorde van deze resultaten wordt bepaald aan de hand van relevantie ten opzichte van het zoekwoord, kwaliteit van de content en gebruiksvriendelijkheid van de website. Je kunt organische resultaten optimaliseren met behulp van SEO. 

Lees verder in onze gids “Wat zijn de voor- en nadelen van SEO” voor meer uitleg.

Wat zijn gesponsorde resultaten?

Gesponsorde resultaten zijn betaalde zoekresultaten die verschijnen in de vorm van advertenties. De ranking van advertenties wordt bepaald aan de hand van kwaliteit, de kosten die je betaalt voor een klik (CPC) en relevantie van de gekoppelde landingspagina. Je kunt betaalde resultaten optimaliseren met Search Engine Advertisement (SEA)

Zie hier de kosten voor SEA of zet direct je eerste SEA-campagne op.

Waaraan herken je gesponsorde resultaten?

Gesponsorde resultaten herken je doordat er altijd ‘ad’, ‘ads’, ‘advertentie’ of ‘advertenties’ voor de advertenties wordt weergegeven. Advertenties worden doorgaans boven of naast de organische resultaten weergegeven, maar je ziet ze soms ook onderaan de eerste pagina van Google. 

Gesponsorde resultaten in google
Gesponsorde zoekresultaten worden in Google duidelijk weergegeven, doordat er ‘advertenties’ voor het zoekresultaat staat.

Waar komen de beste website bezoekers vandaan?

De beste website bezoeker is iemand die geïnteresseerd is de informatie die jij aanbiedt. Het is dus belangrijk dat je schrijft over relevante onderwerpen en dat de informatie relevant is voor een zoekwoord. De beste website bezoeker kan zowel via een organisch als gesponsord resultaat op je website terecht komen.

Wanneer inzetten op organische en wanneer op gesponsorde resultaten?

Zowel organische als gesponsorde resultaten kunnen relevante bezoekers naar je website trekken. Het kan echter langer duren voordat je met behulp van SEO op de organische manier gevonden wordt. In de tussentijd kan het dus lonen om in te zetten op gesponsorde resultaten met behulp van SEA. 

Lees verder in ons artikel ‘Het verschil tussen SEO en SEA

Rendement seo en sea op termijn
Wat betreft rendement is er over een tijdsperiode een verschil tussen organische en gesponsorde resultaten.

Er zit ook een verschil tussen organische en gesponsorde resultaten als het aankomt op optimalisaties en ranking. Voor beide zijn zoekwoorden en relevantie belangrijk, maar om te ranken in de gesponsorde zoekresultaten heb je een advertentiebudget nodig. Voor organische zoekresultaten hoef je niet te betalen.

We lichten hieronder verder toe hoe je organische en gesponsorde resultaten kunt optimaliseren, zodat je kunt ranken in Google.

Hoe verbeter je organische resultaten?

Organische resultaten verbeter je met behulp van Search Engine Opitmization (SEO). Een SEO-campagne bestaat uit drie onderdelen:

  • On-page SEO. Optimalisaties die je kunt uitvoeren op de pagina’s zelf. Denk hierbij aan het toepassen van zoekwoorden in de titel, tussenkopjes en meta tags. Het optimaliseren van afbeeldingen, URL’s en de lay-out behoort ook tot deze categorie. 

  • Off-page SEO. Gevonden worden vanuit externe bronnen, zoals Social Media en andere websites behoort tot off-page SEO. Er zijn verschillende tactieken die je kunt toepassen, waarvan het genereren van backlinks de meest bekende is. 

  • Technical SEO. Technische SEO is het onderdeel waarbij je de technische kant van je website optimaliseert. Denk hierbij aan de site structuur, snelheid, interne links etc. 

Tot slot kunnen bedrijven die zich richten op klanten uit de buurt, hun lokale SEO optimaliseren. Je zorgt er hierbij voor dat je in Google gevonden wordt voor lokale zoekopdrachten. 

Lees verder in onze gids ‘Snel je SEO verbeteren met 15 doe-het-zelf tips’ voor meer informatie over het optimaliseren van je website.

Heb je de kennis of tijd niet om zelf je SEO aan te pakken? Lees dan verder over de punten waar je op moet letten als je je SEO wil uitbesteden

Hoe verbeter je gesponsorde resultaten?

Om te ranken in de gesponsorde resultaten zul je eerst een goed zoekwoord moeten vinden. Er worden namelijk niet voor alle zoekwoorden advertenties getoond. Vervolgens kun je advertenties optimaliseren met behulp van SEA. De ranking van advertenties wordt bepaald aan de hand van drie belangrijke pijlers:

  • Kwaliteit van de advertentie. Een advertentie moet overtuigend zijn met een pakkende titel en goede omschrijving. Verder moet een advertentie uiteraard relevant zijn voor het zoekwoord waar je je op richt. 

  • Costs per Click (CPC). Voor Google ads stel je zelf in wat je wil betalen voor een klik naar jouw website. Je biedt dus op een plekje in de top-resultaten. Je moet de CPC afstellen op de biedingen van je concurrenten om te kunnen ranken.

  • Landingspagina. De pagina waar mensen op landen nadat ze op je advertentie klikken moet relevant zijn. Producten die je verkoopt moeten dus overeenkomen met het zoekwoord. Tot slot moet je bezoekers extra informatie geven, zodat ze zelf kunnen beslissen of ze een product wel of niet kopen. 

Lees verder in onze gids ‘Hoe kom je bovenaan in Google’ voor meer informatie over het optimaliseren van gesponsorde zoekresultaten. 

Wil je zelf liever geen tijd besteden aan het optimaliseren van SEA? Dan kun je het ook uitbesteden. We hebben een gids geschreven met punten om op te letten als je SEA gaat uitbesteden

Bovenaan in google

Benieuwd of onze werkwijze jou kan helpen?

Plan een gratis gesprek in om er samen achter te komen.

    Hulp nodig om te verschijnen in de zoekresultaten?

    Bovenaan komen in de zoekresultaten is niet eenvoudig. Zowel voor organische als gesponsorde resultaten geldt dat je moet weten wat je doet om er maximaal rendement uit te halen.

    Als je zelf weinig kennis of tijd hebt om je in de materie te verdiepen kan het een goed idee zijn om je SEO of SEA uit te besteden. Optimaliseren wordt hiermee een prioriteit en je weet zeker dat je goede resultaten kunt verwachten.

    Leadi is een online marketingbureau dat zich volledig heeft gespecialiseerd op SEO en SEA. We hebben op alle vlakken specialisten in huis die staan te popelen om voor jou aan de slag te gaan. 

    We zijn overigens trots op onze unieke werkwijze. Je zit bij ons namelijk niet vast aan abonnementen of vaste contracten. In plaats daarvan werken we met sprints. Een sprint is een korte periode waarin we specifieke werkzaamheden uitvoeren.

    Aan het einde van een sprint weet je precies welke optimalisaties zijn doorgevoerd. Vervolgens bepaal je zelf of je nog een sprint inzet of dat je even wacht. Je weet bij ons dus zeker dat je alleen betaalt voor de ondersteuning die je nodig hebt. 

    Bekijk welke SEO sprints en SEA sprints wij leveren of neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier voor meer informatie. 

      Neem contact op