Waarom is nieuwe klanten werven belangrijk in B2B? Waarom vertrouwen extreem belangrijk is bij B2B klanten Nieuwe klanten werven B2B - 6 bewezen methodes Van lead naar klant in B2B De belangrijkste punten samengevat

Het werven van nieuwe B2B klanten vormt een voortdurende uitdaging, maar het is van essentieel belang voor de groei en stabiliteit van ieder bedrijf.

Het gebruik van de juiste strategieën en benaderingen kan leiden tot succes in het aantrekken van waardevolle zakelijke kansen.

Er zijn verschillende methodes om business to business klanten te werven, zowel met outbound als inbound marketing strategieën. In dit artikel zullen we zes bewezen methoden bespreken om nieuwe B2B klanten te werven, zodat je als bedrijf kunt groeien.

Waarom is nieuwe klanten werven belangrijk in B2B?

Het werven van nieuwe klanten via verschillende kanalen is van cruciaal belang voor B2B bedrijven om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het voor continuïteit en groei van je bedrijf. Nieuwe klanten zorgen namelijk voor een stroom van nieuwe zakelijke mogelijkheden om meer inkomsten te kunnen genereren.

Klanten werven stelt je ook in staat om de concurrentiepositie van je bedrijf te versterken. Zo kun je je nog beter onderscheiden in een competitieve markt.

Tot slot bieden meerdere kanalen stabiliteit, omdat je bedrijf minder afhankelijk wordt van slechts één bron van klanten. Het creëert een goede basis en verhoogt de kansen op succes op de lange termijn.

Waarom vertrouwen extreem belangrijk is bij B2B klanten

Vertrouwen speelt een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van B2B klanten. In de zakelijke wereld is het opbouwen van vertrouwen nog belangrijker dan bij particuliere klanten. Dit komt doordat zakelijke klanten vaak grotere budgetten hebben en er meer op het spel staat bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Het creëren van vertrouwen is essentieel omdat zakelijke klanten vaak langdurige en strategische partnerschappen aangaan. Ze willen er zeker van zijn dat ze samenwerken met een betrouwbare en competente organisatie die hun behoeften begrijpt en kan helpen om hun zakelijke doelstellingen te bereiken.

Hoe kun je vertrouwen scheppen

Om vertrouwen op te bouwen bij potentiële B2B klanten, is het van belang om transparantie en geloofwaardigheid uit te stralen.

Een effectieve manier om dit te doen, is door middel van goede online business to business marketing. Hier zijn enkele strategieën die je kunt toepassen:

 1. Toon case studies. Laat voorbeelden zien van succesvolle projecten die je hebt uitgevoerd voor andere zakelijke klanten. Dit geeft leads inzicht in jouw expertise en vermogen om resultaten te behalen.

 2. Gebruik klantreviews. Verzamel en deel positieve beoordelingen en testimonials van tevreden zakelijke klanten. Dit versterkt je geloofwaardigheid en biedt sociale bewijskracht.

 3. Deel kennis. Publiceer waardevolle inhoud zoals whitepapers, e-books of blogs die relevante inzichten en oplossingen bieden voor de uitdagingen waarmee jouw doelgroep wordt geconfronteerd. Dit laat zien dat je expertise hebt en bereid bent om waardevolle informatie te delen.

 4. Toon je werkwijze. Leg duidelijk uit hoe je te werk gaat, welke processen je volgt en welke kwaliteitsnormen je hanteert. Dit creëert transparantie en geeft potentiële klanten vertrouwen in je professionele aanpak.

 5. Laat jezelf zien. Plaats foto’s en profielen van jezelf en teamleden op je website. Dit toont de menselijke kant van de organisatie en helpt bij het opbouwen van persoonlijke relaties met leads.

 6. Bied hulp op je website. Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is en informatie biedt die potentiële klanten helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Denk aan duidelijke contactinformatie, live chat-ondersteuning en het beantwoorden van veelgestelde vragen.

Door deze strategieën toe te passen, kun je het vertrouwen van potentiële B2B klanten vergroten. Het opbouwen van een solide vertrouwensbasis legt de basis voor succesvolle samenwerkingen op lange termijn en versterkt je concurrentiepositie in de markt.

Nieuwe klanten werven B2B – 6 bewezen methodes

Het werven van nieuwe B2B klanten vereist effectieve strategieën. Hieronder lichten we zes bewezen methodes toe voor succesvolle leadgeneratie. Van contentmarketing en koude acquisitie tot netwerken, sociale media, mond-tot-mondreclame en online adverteren. Voor iedere methode lichten we ook de voor- en nadelen toe.

1. Content marketing

Nieuwe klanten werven b2b met content marketing

Content marketing is het creëren van waardevolle en relevante content. Het is een inbound marketingstrategie om je doelgroep te informeren. Je betrekt ze bij je bedrijf en kunt zo hun keuzes beïnvloeden. Je kunt thought leadership in content creatie toepassen door expertise in jouw vakgebied uit te stralen.

Met behulp van zoekmachine optimalisatie (SEO) campagne kun je ervoor zorgen dat je content en artikelen hoog in de zoekresultaten verschijnen van zoekmachines zoals Google. Met een goede SEO strategie zorg je ervoor dat je organisch gevonden wordt door mensen die naar bepaalde zoektermen zoeken die relevant zijn voor jouw product of dienst.

Lees ook onze gids “In 8 stappen perfecte SEO teksten schrijven” voor kwalitatieve artikelen die gevonden worden in Google.

Voordelen van content marketing

 • Vertrouwen opbouwen. Hoogwaardige content die waarde biedt, helpt om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Je informeert ze en helpt ze met het oplossen van problemen.

 • Autoriteit en geloofwaardigheid opbouwen. Door thought leadership content te delen, kun je jezelf positioneren als een betrouwbare bron van kennis en expertise.

 • Langdurige relaties opbouwen. Content marketing stelt je in staat om waardevolle relaties op te bouwen met potentiële klanten op basis van wederzijds vertrouwen en interesse.

Nadelen van content marketing

 • Het kost tijd. Het schrijven van hoogwaardige content kost tijd. Er moet onderzoek worden gedaan en een artikel worden geschreven in de juiste schrijfstijl.

 • Kosten. Als je content marketing uit wil besteden kunnen er hoge kosten aan verbonden zijn.

 • Je moet geduld hebben. De resultaten van content marketing zijn vaak niet direct zichtbaar. Het kan wel tot een half jaar duren voordat artikelen ranken in zoekmachines en organisch verkeer op je website binnenkomt.

2. Online adverteren

Nieuwe klanten werven b2b met online adverteren

Met online adverteren kun je een gerichte doelgroep bereiken. Door online adverteren op de juiste manier in te zetten kun je op een kosteneffectieve manier de boodschap van je bedrijf overbrengen naar potentiële kopers.

Online adverteren kan op Social Media, zoals LinkedIn, waar de zakelijke markt veelal actief is. Je kunt ook met Search Engine Advertising aan de slag om te adverteren in Google voor relevante en belangrijke zoektermen.

Lees verder in onze gids “Je eerste SEA campagne opzetten” om direct aan de slag te gaan.

Voordelen van online adverteren

 • Directe zichtbaarheid. In tegenstelling tot SEO hoef je voor online adverteren niet op resultaten te wachten. Zodra je advertenties inzet worden ze getoond op verschillende media en vergroot je je online vindbaarheid.

 • Gericht targetten. Je kunt met online advertenties heel gericht een doelgroep targetten.

 • Budgetteren. Je hebt zelf in de hand hoeveel je besteed aan online adverteren.

 • Resultaten meten. Het is heel eenvoudig om behaalde resultaten te meten en aan de hand hiervan aanpassingen te maken om online advertenties nog beter in te zetten.

Nadelen van online adverteren

 • Kosten kunnen oplopen. De meeste advertenties werken met CPC (Cost Per Click). Veel branches hebben te maken met zoektermen met een hoge CPC waardoor de advertentiekosten kunnen oplopen.

 • Kennis en ervaring nodig. Zonder de nodige kennis en ervaring zal je veel meer geld uitgeven dan nodig. Het kan daardoor lonen om online adverteren uit te besteden.

 • Zichtbaarheid stopt zodra je stopt met adverteren. Advertenties leveren snelle resultaten en zichtbaarheid. Maar zodra je stopt met betalen voor advertenties zal deze zichtbaarheid verloren gaan.

3. Social media marketing

Social media marketing

Social media biedt een uitgelegen kans om in contact te komen met nieuwe b2b leads. Met aanwezigheid op social media kun je een netwerk opbouwen en je naamsbekendheid vergroten. Het is daarnaast ongelooflijk efficiënt om content te verspreiden, te adverteren en klantenservice te bieden.

Om Social media goed in te zetten is het belangrijk een strategische benadering te hanteren. Zorg ervoor dat je je doelgroep kent en begrijpt, content maakt die bij hun behoeftes aansluit en resultaten meet om verbeteringen toe te passen.

Voordelen van Social Media marketing

 • Bereik en zichtbaarheid. Social media platformen bieden een breed bereik en zorgen hierdoor voor veel zichtbaarheid.

 • Leadgeneratie. Social media biedt de mogelijkheid om meer leads te genereren door middel van doelgerichte advertenties, het delen van waardevolle content en het stimuleren van betrokkenheid.

 • Opbouwen van relaties. Je kunt relaties opbouwen en communiceren met leads, wat kan leiden tot vertrouwen, geloofwaardigheid en langdurige samenwerkingen.

Nadelen van social media marketing

 1. Kwaliteit van leads. Hoewel social media een groot bereik biedt, kan de kwaliteit van leads variëren. Het kan tijd en moeite kosten om de juiste prospects te identificeren en te converteren.

 2. Kleine doelgroep. In sommige B2B industrieën kunnen de doelgroepen kleiner en specifieker zijn, waardoor het moeilijker kan zijn om ze effectief te bereiken via sociale media.

 3. Concurrerend landschap. Social media platformen kunnen drukke en concurrerende omgevingen zijn. Het kan hierdoor lastig zijn om op te vallen tussen andere bedrijven en advertenties.

4. Netwerken

Netwerken

Een netwerk opbouwen is misschien wel een van de krachtigste methodes voor het werven van nieuwe klanten. Je kunt sterke relaties opbouwen, vertrouwen wekken en een potentiële klant op meer persoonlijk niveau leren kennen.

Door op persoonlijk niveau te netwerken kun je nieuwe inzichten krijgen en kansen ontdekken als het aankomt op behoeftes, uitdagingen en trends binnen jouw branche. Netwerken is echter een langetermijnstrategie en vereist inzet. Het werkt eigenlijk alleen als je consistent blijft.

Voordelen van netwerken

 • Vertrouwen opbouwen. Met persoonlijke interacties en face-to-face contact kun je een sterker gevoel van vertrouwen en geloofwaardigheid uitstralen. Het persoonlijke aspect van netwerken kan helpen bij het opbouwen van langetermijnrelaties.

 • Inzichten en kansen. Door te netwerken kun je waardevolle inzichten krijgen over de behoeften, uitdagingen en trends binnen jouw branche. Het stelt je in staat om relevante kansen te identificeren en je strategieën aan te passen zodat deze beter aansluiten op de behoeften van potentiële klanten.

 • Samenwerkingsmogelijkheden. Netwerken biedt de gelegenheid om samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere bedrijven die niet direct concurrenten zijn, maar wel dezelfde doelgroep bedienen. Denk aan gezamenlijke marketinginspanningen, co-branded evenementen of andere mogelijkheden om elkaars klantenbestand te bereiken.

Nadelen van netwerken

 • Tijdsinvestering. Netwerken kost tijd en inzet. Het vereist het bijwonen van evenementen, het opbouwen van relaties en het onderhouden van contacten.

 • Onzeker rendement. Hoewel netwerken waardevol kan zijn, is het niet altijd gegarandeerd dat je onmiddellijk nieuwe klanten zult werven.

 • Concurrentie. Netwerken vindt vaak plaats in een competitieve omgeving. Je moet jezelf onderscheiden en waarde bieden om op te vallen tussen andere professionals en bedrijven die ook op zoek zijn naar klanten.

 • Beperkte bereik. Netwerken kan beperkt zijn tot specifieke geografische gebieden of branche-evenementen. Het bereik van je leads kan hierdoor beperkt zijn.

5. Koude acquisitie

Nieuwe klanten werven b2b met koude acquisitie

Koude acquisitie is een outbound marketing strategie waarbij je potentiële B2B klanten benadert zonder dat er voorafgaand contact is geweest. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals telefonische gesprekken, e-mails of persoonlijke ontmoetingen.

Voordelen van koude acquisitie

 • Snelle respons. In sommige gevallen kan koude acquisitie leiden tot snelle reacties. Als je een overtuigende propositie hebt en je waarde duidelijk kunt communiceren, kunnen leads direct actie ondernemen.

 • Marktfeedback. Koude acquisitie geeft je de mogelijkheid om waardevolle inzichten en feedback te verzamelen over je aanbod, prijsstelling, concurrentiepositie en klantbehoeften. Deze feedback kan helpen bij het verfijnen van je verkoop- en marketingstrategieën.

Nadelen van koude acquisitie

 • Lage respons. De lead generatie inspanningen van koude acquisitie hebben over het algemeen een lage responsgraad.

 • Weerstand. Koude acquisitie kan soms worden ervaren als opdringerig. Dit kan weerstand creëren en de kans op succes verminderen.

 • Tijdsintensief. Koude acquisitie vergt veel tijd en inspanning, omdat je doorgaans veel bedrijven moet benaderen voordat er een converteert. Het kan een uitdaging zijn om de benodigde middelen en tijd te vinden om effectief te zijn.

 • Regelgeving en privacy. Bij koude acquisitie moet je rekening houden met de geldende regelgeving, zoals telefoonmarketingregels en antispamwetten voor e-mailmarketing.

6. Mond-tot-mondreclame

Mond-tot-mondreclame

Mond-tot-mondreclame, ook wel bekend als referral marketing, is een strategie waarbij tevreden klanten jouw bedrijf aanbevelen aan anderen binnen hun netwerk. Mond-tot-mondreclame is een krachtige strategie, omdat aanbevelingen van nature veel vertrouwen wekken.

Een bevredigende klantenervaring is het allerbelangrijkste ingrediënt voor mond-tot-mondreclame. Zorg ervoor dat je producten of diensten van hoge kwaliteit levert, uitstekende klantenservice biedt en proactief werkt aan het overtreffen van de verwachtingen van je klanten.

Voordelen van mond-tot-mondreclame

 • Vertrouwen en geloofwaardigheid. Mond-tot-mondreclame wordt over het algemeen als zeer betrouwbaar en geloofwaardig beschouwd. Aanbevelingen van familie, vrienden, collega’s of andere vertrouwde contacten hebben grote impact op de beslissingen van potentiële klanten.

 • Kostenbesparing. Mond-tot-mondreclame kan een kosteneffectieve marketingstrategie zijn. Het vertrouwen dat wordt opgebouwd door aanbevelingen van bestaande klanten kan leiden tot hogere conversieratio’s en lagere acquisitiekosten.

 • Versterking van klantrelaties. Het stimuleren van mond-tot-mondreclame kan de klantbetrokkenheid vergroten en klantloyaliteit versterken. Klanten die jouw bedrijf actief aanbevelen, voelen zich meestal sterker verbonden met je merk en zijn vaak bereid om herhaaldelijk zaken met je te doen.

Nadelen van mond-tot-mondreclame

 • Gebrek aan controle. Hoewel je mond-tot-mondreclame kunt stimuleren, heb je uiteindelijk weinig controle over welke aanbevelingen er worden gedaan en hoe deze worden gecommuniceerd. Negatieve mond-tot-mondreclame kan zelfs schadelijk zijn voor je reputatie, terwijl je er geen directe invloed op hebt.

 • Beperkte schaalbaarheid. Mond-tot-mondreclame is vaak afhankelijk van de acties en bereidwilligheid van bestaande klanten om jouw bedrijf aan te bevelen. Het kan moeilijk zijn om de schaalbaarheid en voorspelbaarheid van deze strategie te garanderen, vooral als je snelgroeiende doelen hebt.

 • Afhankelijk van klanttevredenheid. Mond-tot-mondreclame is alleen effectief als klanten meer dan tevreden zijn met jouw product of dienst.

Van lead naar klant in B2B

Eenmaal leads gegenereerd, is het belangrijk om ze te converteren tot klant. Aan de hand van de B2B salesfunnel kun je leads door een proces begeleiden waarin je ze informeert, vertrouwen wekt, overtuigt en uiteindelijk verkoopt.

Nieuwe klanten werven b2b met b2b sales funnel
 1. Informeren. In de eerste fase is het belangrijk om leads te informeren over jouw product of dienst. Je maakt ze bewust van de waarde die jij te bieden hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van content marketing, zoals blogposts, whitepapers, video’s of webinars. Online marketingkanalen zoals SEO, sociale media en e-mailmarketing kunnen worden gebruikt om je content te verspreiden en je doelgroep te bereiken.

 2. Vertrouwen. Het opbouwen van vertrouwen is essentieel voor het converteren van leads naar klanten. Dit kan worden bereikt door het leveren van hoogwaardige content, het delen van reviews en casestudies, het tonen van autoriteit in je vakgebied en het bieden van uitstekende klantenservice. Echte interacties, zoals persoonlijke gesprekken op evenementen of conferenties, kunnen ook bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen.

 3. Overtuigen. In deze fase is het belangrijk om leads te overtuigen van de waarde en de voordelen die jouw producten en diensten bieden. Zorg voor gerichte communicatie via gepersonaliseerde e-mails met specifieke aanbiedingen en demonstraties van je producten en diensten. Het is belangrijk om goed naar de behoeftes en uitdagingen van de lead te luisteren en aan te tonen hoe jouw oplossing hen kan helpen.

 4. Verkopen. In de laatste fase van de salesfunnel is het tijd om de lead te converteren naar een betalende klant. Hiervoor zijn gepersonaliseerde offertes, onderhandelingen over prijzen en contracten nodig. Het is belangrijk om een soepel verkoopproces te bieden, waarbij eventuele vragen of zorgen van de lead worden aangepakt.

E-mailmarketing kan een krachtig instrument zijn om leads te verwerken en relaties op te bouwen gedurende het hele verkooptraject. Door middel van geautomatiseerde e-mailcampagnes kun je waardevolle content, gepersonaliseerde aanbiedingen en opvolgberichten versturen. E-mailmarketing kan je helpen met consistente en gerichte communicatie. Zo kun je de klantreis begeleiden en leads warm houden totdat ze klaar zijn om te kopen.

Lees verder in onze complete gids over e-mailmarketing voor meer informatie en strategieën.

De belangrijkste punten samengevat

In dit artikel hebben we het gehad over zes bewezen methodes voor het werven van nieuwe B2B klanten. Vertrouwen is ontzettend belangrijk voor alle methodes, omdat er meer geld op het spel staat en er meer afhankelijkheid is van aankoopbeslissingen.

Vertrouwen kan worden opgebouwd door middel van goede online marketing, zoals het delen van case studies, klantreviews, kennisdeling, het tonen van de werkwijze en het persoonlijk tonen op de website.

We hebben zowel de voor- en nadelen besproken van content marketing, online adverteren, social media marketing, netwerken, koude acquisitie en mond-tot-mondreclame. Verschillende kanalen gebruiken is essentieel voor iedere leadgeneratie campagne. Zo kun je een bredere doelgroep aanspreken en ontdekken wat het beste werkt.

De B2B salesfunnel helpt je om leads door een verkooptraject te begeleiden. Door ze te informeren, vertrouwen op te wekken en te overtuigen kun je ze uiteindelijk converteren. E-mailmarketing is een van de meest effectieve tools om leads te verwerken en relaties op te bouwen.

Probeer verschillende methodes uit en meet de resultaten. Aan de hand hiervan kun je aanpassingen doen en nieuwe manieren uitproberen om te zien wat het beste werkt. Als je hulp nodig hebt met het werven van nieuwe B2B klanten staat Leadi voor je klaar.

Wil je graag weten hoe wij je verder kunnen helpen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Neem contact op