Wat is de definitie van B2B content marketing? Wat is het doel van B2B content marketing? Wat definieert goede B2B content? B2B content marketing is een lange termijn strategie Hoe B2B content bijdraagt aan de customer journey Een B2B Content Marketing Strategie Opzetten Statistieken en case studies van succesvolle B2B content marketing Uitbesteden of zelf doen?

Uit onderzoek blijkt dat B2B bedrijven steeds meer investeren in contentmarketing. Een van de redenen is dat het bedrijven in staat stelt om zich goed te kunnen richten op hun ideale klanten.

Met de juiste doelgroep voor ogen kun je bepalen met welke content en via welke platformen je ze kunt bereiken. Hoe je dat precies doet lichten we verder toe in deze gids. We geven je meer achtergrondinformatie, praktische tip en een stappenplan om een contentstrategie te implementeren.

Wat is de definitie van B2B content marketing?

B2B content marketing is het creëren en delen van waardevolle content om andere bedrijven aan te trekken en om te zetten in klanten. Het is een B2B marketing strategie om autoriteit en vertrouwen op te bouwen. De soort content wordt afgestemd op de specifieke behoefte van de doelgroep.

15 verschillende vormen van content

Er zijn vele verschillende vormen van B2B marketing content. We geven hieronder een lijst met mogelijke opties voor jouw bedrijf. Welke soorten content je het beste kunt gebruiken hangt af van je doelgroep. Voer een uitgebreide B2B doelgroep analyse uit om de doelgroep behoefte te bepalen.

 1. Blogposts: Informatieve artikelen die relevant zijn voor de branche, trends, en problemen waarmee bedrijven worden geconfronteerd.

 2. Whitepapers: Diepgaande rapporten die complexe onderwerpen behandelen en zakelijke besluitvormers helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

 3. Casestudy’s: Gedetailleerde analyses van specifieke situaties waarin een product of dienst succesvol werd toegepast en de resultaten ervan.

 4. Infographics: Visuele representaties van gegevens en informatie om complexe concepten op een beknopte en begrijpelijke manier weer te geven.

 5. Videocontent: Korte films, presentaties of interviews die boeiende en educatieve informatie bieden.

 6. Webinars: Interactieve online presentaties, digitale evenementen, workshops of seminars die live of opgenomen kunnen worden aangeboden.

 7. Podcasts: Audio-uitzendingen waarin experts praten over relevante onderwerpen en inzichten in de branche delen.

 8. E-books: Digitale boeken die diepgaandere informatie bieden dan blog posts over specifieke onderwerpen.

 9. Nieuwsbrieven: Regelmatige updates over brancheontwikkelingen, bedrijfsnieuws en relevante inhoud.

 10. Social Media Content: Aanwezigheid en deelname op platforms zoals LinkedIn, Twitter en Facebook om in contact te komen met de doelgroep.

 11. Instructiehandleidingen: Gedetailleerde stap-voor-stapinstructies over het gebruik van producten of diensten.

 12. Checklists: Handige lijsten die bedrijven helpen bij het organiseren of evalueren van bepaalde aspecten van hun activiteiten.

 13. Interactieve Content: Quizzen, enquêtes, calculators of andere interactieve inhoud die betrokkenheid stimuleert.

 14. Persberichten: Officiële aankondigingen van belangrijke gebeurtenissen binnen het bedrijf, zoals productlanceringen of partnerships.

 15. Forums en Discussiegroepen: Deelname aan online gemeenschappen om expertise te tonen en in contact te komen met potentiële klanten.

 16. Fysieke evenementen: Organiseer fysieke evenementen of neem deel aan beurzen of congressen om direct met je doelgroep in contact te komen.

Wat is het doel van B2B content marketing?

Het doel van B2B content marketing is om informatie te delen aan een zakelijke doelgroep. Hiermee kun je de doelgroep informeren, betrekken en overtuigen.

Door hoogwaardige content te delen bouw je autoriteit op en versterk je relaties met leads en bestaande klanten. Uiteindelijk leidt dit tot het aantrekken en behouden van zakelijke klanten.

De 5 belangrijkste voordelen van het implementeren van contentmarketing

 1. Thought leadership. Met B2B content marketing kun je laten zien dat je expert bent in jouw vakgebied. Door waardevolle en relevante informatie te delen bouw je autoriteit en vertrouwen op.

 2. Leadgeneratie. Kwalitatieve content werkt als krachtige B2B leadgeneratie. Door potentiële klanten te voorzien van waardevolle informatie, kun je hun interesse wekken en hen door de sales funnel leiden.

 3. Relaties opbouwen en klantbinding. B2B content marketing draagt bij aan het opbouwen van sterke relaties met zakelijke klanten. Door consistent waarde toe te voegen en op maat gemaakte oplossingen te bieden, kun je de loyaliteit van klanten vergroten en herhaalde zakelijke samenwerkingen bevorderen.

 4. Onderscheidend vermogen. Je kunt je als bedrijf onderscheiden van concurrenten met kwalitatieve content. Door unieke inzichten en oplossingen te delen, kun je laten zien waarom jij de beste keuze bent binnen jouw marktsegment.

 5. Langdurige impact. Anders dan kortstondige advertenties heeft contentmarketing een langdurige impact. Goede content blijft waardevol en relevant, wat betekent dat je bedrijf ook op de lange termijn blijft profiteren van de investering.

Voordelen b2b content marketing

Wat definieert goede B2B content?

Hoogwaardige B2B content is relevant en biedt toegevoegde waarde. Het is content die nauw aansluit bij de behoeften en uitdagingen van de doelgroep, waarbij inzichtelijke en praktische informatie wordt geboden.

Voorbeelden goede B2B content

 • Diepgaande Whitepapers. Een whitepaper dat diepgaand inzicht biedt in een complex probleem binnen de branche en oplossingen presenteert, ondersteund door gedegen onderzoek en analyses.

 • Educatieve Webinars. Een webinar dat de doelgroep educatieve waarde biedt, met interactieve elementen en de mogelijkheid voor deelnemers om vragen te stellen.

 • Klantgerichte Casestudy’s. Een casestudy die een specifieke uitdaging van een klant behandelt, de implementatie van een oplossing beschrijft en meetbare resultaten presenteert.

 • Relevante Blogposts. Blogposts die inspelen op actuele trends, uitdagingen of innovaties in de branche, waarbij praktische tips worden geboden.

Voorbeelden slechte B2B content

 • Promotionele Brochures. Statische brochures die voornamelijk dienen als promotiemateriaal zonder diepgaande informatie of toegevoegde waarde voor de doelgroep.

 • Oninteressante Webinars. Webinars zonder interactiviteit, waarbij de presentatie niet boeiend is en niet gericht is op de behoeften en interesses van de kijkers.

 • Vage Casestudy’s. Casestudy’s die niet specifiek zijn over de uitdagingen, oplossingen en meetbare resultaten, waardoor de relevantie en impact onduidelijk blijven.

 • Irrelevante Blogposts. Blogposts die niet aansluiten bij de interesses van de doelgroep, zich niet richten op actuele vraagstukken en geen praktisch advies bieden.

Hoe zorg je voor consistentie en hoge kwaliteit content?

Het is niet voldoende om een stuk hoogwaardige content te publiceren en content daarna te vergeten. Je moet een continue stroom van content leveren om echt autoriteit uit te stralen en betrokkenheid te creëren. Hieronder geven we je een aantal tips voor consistentie en kwaliteit.

 1. Begrijp je doelgroep. Voordat je content creëert, is het cruciaal om een diepgaand begrip te hebben van de behoeften, uitdagingen en interesses van je doelgroep. Richt je content op het oplossen van problemen en het bieden van waarde aan jouw specifieke zakelijke publiek.

 2. Strategische contentplanning. Ontwikkel een contentkalender met een strategisch plan voor de frequentie en timing van je contentpublicaties. Dit helpt om consistentie te handhaven en ervoor te zorgen dat je doelgroep regelmatig waardevolle informatie ontvangt.

 3. Gebruik verschillende vormen van content. Varieer je content om verschillende leerstijlen aan te spreken. Gebruik blogposts, whitepapers, video’s, infographics en andere formats om de aandacht van je doelgroep vast te houden.

 4. Focus op kwaliteit boven kwantiteit. Kwaliteit moet altijd de prioriteit zijn. Creëer diepgaande, goed onderzochte content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep, zelfs als dat betekent dat je minder vaak publiceert.

 5. Interactieve elementen toevoegen. Moedig interactie aan door bijvoorbeeld vragen te stellen, peilingen toe te voegen of discussies uit te nodigen. Dit vergroot de betrokkenheid van je doelgroep en stimuleert een gemeenschapsgevoel rond je content.

B2B content marketing is een lange termijn strategie

B2B content marketing is een lange termijn strategie omdat het gericht is op het opbouwen autoriteit binnen een branche en het maken van relaties.

In tegenstelling tot kortstondige reclamecampagnes, heb je voor contentmarketing tijd nodig om consistent waardevolle informatie te leveren. Alleen dan kun je vertrouwen opbouwen en je merkbekendheid versterken.

De resultaten, zoals leadgeneratie en klantenbinding groeien geleidelijk. Het is dus een duurzame benadering voor groei en zakelijk succes.

Online vindbaarheid

Een strategische uitvoering van B2B content marketing draagt bij aan een betere online vindbaarheid. Hiervoor kun je SEO implementeren. SEO staat voor Search Engine Optimization en gaat over het optimaliseren van content voor specifieke zoektermen.

Als je met relevante content rankt in zoekmachines zoals Google, trek je meer organisch verkeer naar je website. Hier zijn enkele manieren waarop B2B marketing en SEO content elkaar versterken:

 1. Relevante content trekt links aan. Kwalitatieve content die inspeelt op de behoeften van de doelgroep heeft de potentie om natuurlijke links van andere websites, ook wel backlinks genoemd, aan te trekken. Deze backlinks zijn waardevol voor zoekmachines en dragen bij aan een betere zoekpositie.

 2. Gebruik van trefwoorden in content. Een doordachte contentstrategie omvat het gebruik van relevante trefwoorden die overeenkomen met wat mensen in zoekmachines invoeren. Door deze trefwoorden op natuurlijke wijze in hoogwaardige content te verwerken, verbetert de online vindbaarheid.

 3. Content als antwoord op zoekvragen. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan content die direct antwoord geeft op zoekvragen. Als je B2B content afstemt om specifieke vragen en behoeften van de doelgroep vergroot dit de kans op hogere ranking.

 4. Regelmatige updates en frisse content. Zoekmachines waarderen het als je regelmatig content publiceert en update. Door consistent hoogwaardige content te produceren, laat een bedrijf aan zoekmachines zien dat de website actueel en relevant is, wat de SEO-prestaties ten goede komt.

 5. Verbeterde gebruikerservaring. Content die goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines draagt bij aan een betere gebruikerservaring. Dit omvat snelle laadtijden, mobiele vriendelijkheid en duidelijke navigatie, factoren die allemaal van invloed zijn op SEO-rangschikkingen.

Een sterk merk

Consistente B2B contentmarketing draagt bij aan een sterk merk door herkenbaarheid en betrouwbaarheid te creëren. Het is een essentieel onderdeel van B2B marketing, waar langetermijnrelaties en vertrouwen cruciaal zijn voor succesvolle samenwerkingen.

Een sterk merk is essentieel in de B2B omgeving omdat het vertrouwen en loyaliteit opbouwt. Het creëert geloofwaardigheid en maakt het gemakkelijker voor potentiële klanten om keuzes te maken. Je kunt je hiermee dus goed onderscheiden van de concurrentie.

Hoe B2B content bijdraagt aan de customer journey

B2B content draagt bij aan het begeleiden van de customer journey door de B2B marketing funnel. In de eerste fase is informeren heel belangrijk. Dit kun je doen met inforinformatieve blogposts, video’s en social media content die de interesse wekken van potentiële klanten. Hiermee wordt bewustwording gecreëerd over de problemen die jouw bedrijf kan oplossen.

In de volgende fase gaat het om het opbouwen van vertrouwen. Hiervoor kun je content zoals whitepapers, casestudy’s en webinars inzetten om meer diepgaande informatie aan te bieden. Het helpt leads bij het overwegen van mogelijke oplossingen en positioneert je bedrijf als een betrouwbare bron.

Uiteindelijk wil je leads natuurlijk overtuigen en jouw producten of diensten verkopen. Hiervoor kun je content zoals demo’s, gratis proefversies en specifieke productinformatie verspreiden. Deze content helpt bij het nemen van de uiteindelijke beslissing.

Na de aankoop wordt content ingezet voor loyaliteit en retentie. Door het delen van handleidingen, updates en exclusieve content wordt klanttevredenheid vergroot. Dit kan bijdragen aan herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

B2B contentmarketing is dus een integraal onderdeel van alle verschillende fases van de customer journey, waarbij de juiste content de prospect door de B2B marketing funnel leidt – van bewustwording tot klantloyaliteit.

Een B2B Content Marketing Strategie Opzetten

Onderstaand lichten we toe hoe je in 9 stappen een B2B content marketing strategie kunt opzetten.

Stap 1. Doelstellingen bepalen

Definieer specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden (SMART) doelstellingen voor je B2B content marketing. Dit kunnen bijvoorbeeld doelen zijn zoals het vergroten van merkbekendheid, het genereren van leads, het verhogen van betrokkenheid of het stimuleren van conversies.

Smart doelen opstellen

Stap 2. Doelgroep analyseren

Identificeer en begrijp je doelgroep(en) door demografische gegevens, gedrag, uitdagingen en interesses in kaart te brengen. 

Creëer een gedetailleerde buyer persona om je content strategisch af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Door buyer persona’s te creëren weet je voor wie je content schrijft en vergroot je de kans op effectieve communicatie en betrokkenheid.

Stap 3. Content formats kiezen

Bepaal de meest geschikte soorten content op basis van je doelgroep en doelstellingen. Overweeg bijvoorbeeld blogposts, whitepapers, casestudy’s, video’s, infographics, webinars etc. De content soorten die je kiest moeten effectief zijn in het communiceren van je boodschap aan je doelgroep.

Stap 4. Content audit uitvoeren

Voer een grondige audit uit van bestaande content. Analyseer welke content goed presteert, identificeer verbeterpunten en bepaal welke content mogelijk kan worden geoptimaliseerd of hergebruikt.

Stap 5. Content planning maken

Ontwikkel een contentkalender waarin je de distributie van content over tijd plant. Hierin kun je rekening houden met belangrijke datums, seizoensgebonden trends en campagnes. Een goed doordachte planning helpt bij het handhaven van consistentie en relevantie in je communicatie.

Stap 6. SEO integreren

Voer grondig zoekwoordenonderzoek uit om de specifieke termen en zinnen te achterhalen die je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar informatie in jouw branche.

Implementeer de geïdentificeerde zoekwoorden op strategische plaatsen binnen je content. Dit omvat niet alleen de bodytekst, maar ook titels, meta-beschrijvingen, URL’s en headers.

Houd de natuurlijkheid van de tekst in gedachten en vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden.

Ontwikkel een SEO-strategie die verder gaat dan alleen zoekwoorden. Zorg ervoor dat je content geoptimaliseerd is voor technische aspecten zoals laadsnelheid, mobiele vriendelijkheid en gestructureerde gegevens.

Creëer een interne linkstructuur om de navigatie te verbeteren en zorg voor kwalitatieve backlinks om de autoriteit van je website te verhogen.

Stap 7. Contentcreatie

Nu is het tijd dat je daadwerkelijk content maakt voor je doelgroep. Zorg voor kwaliteit en relevantie om de impact van je boodschap te maximaliseren.

Stap 8. Content distributie en marketing automation

Bepaal welke distributiekanalen het meest effectief zijn voor het bereiken van je doelgroep en het verspreiden van je content. Denk aan:

 • Je eigen website. Je eigen website fungeert als het centrale knooppunt voor al je B2B content. Het is de plek waar je uitgebreide informatie kunt delen, je merkidentiteit kunt vormgeven en waar potentiële klanten kunnen converteren. Zorg voor een overzichtelijke structuur en optimaliseer voor SEO om de vindbaarheid te vergroten.

 • Sociale media. Sociale media bieden een directe manier om je B2B content te verspreiden en te delen met een breed publiek. Je kunt verschillende sociale media kanalen inzetten, zoals LinkedIn, Instagram, Facebook en Twitter. Kies voor het kanaal of de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

 • E-mailmarketing. E-mailmarketing is een krachtige tool voor het rechtstreeks bereiken van je B2B doelgroep. Verstuur nieuwsbrieven, updates en gerichte e-mails om waardevolle content te delen. Personaliseer berichten en houd rekening met segmentatie om de relevantie te vergroten en de betrokkenheid te verhogen. Je kunt e-mail ook heel goed inzetten voor Account Based Marketing.

 • Betaalde advertenties. Betaalde advertenties kunnen gerichte zichtbaarheid bieden aan specifieke doelgroepen. Platforms zoals Google Ads en LinkedIn Ads stellen je in staat om content te promoten bij zakelijke professionals die mogelijk geïnteresseerd zijn.

 • Spotify en YouTube. Spotify en YouTube zijn platforms voor multimediale content, zoals podcasts en video’s. Afhankelijk van je branche en contenttype, kunnen deze kanalen waardevol zijn voor het delen van diepgaande inzichten, demonstraties of interviews.

Je kunt verschillende kanalen tegelijkertijd inzetten. Met behulp van marketing automation kun je een groot deel van de content distributie automatiseren.

Lees verder in onze gids over B2B marketing automation om te zien hoe je vele processen kunt automatiseren.

Stap 9. Analyseren en optimaliseren

In de fase van analyseren en optimaliseren evalueer je de effectiviteit van je strategie voor B2B contentmarketing. Maak hiervoor gebruik van analytics-tools om belangrijke statistieken te meten, zoals bezoekersaantallen, betrokkenheid en conversies.

Door continu te analyseren en optimaliseren, blijf je flexibel en verbeter je voortdurend de impact van je B2B content.

B2b content strategie opzetten in 9 stappen

Statistieken en case studies van succesvolle B2B content marketing

Uit inzichten van het Content Marketing Institute blijkt dat er steeds meer budget wordt ingezet voor B2B content marketing. En dat is niet voor niets. Hieronder geven we voorbeelden van enkele grote bedrijven die hun positie in de markt hebben verbeterd door de contentmarketing trends te volgen.

Adobe

Contentmarketing Strategie: Adobe staat bekend om zijn uitgebreide content marketingstrategie, waaronder blogposts, whitepapers, video’s en webinars die gericht zijn op creatieve professionals en marketeers.

Succes: Adobe heeft door consistente en waardevolle contentmarketing zijn positie als een toonaangevende speler in de creatieve softwaremarkt versterkt en blijft een autoriteit op het gebied van digitale creativiteit.

Case study: Bekijk de case study van IIDE over de contentstrategie van Adobe.

HubSpot

Contentmarketing Strategie: HubSpot is een pionier op het gebied van inbound marketing en biedt uitgebreide content zoals blogposts, marktonderzoek, e-books en gratis tools om marketeers en verkoopteams te ondersteunen bij hun inspanningen.

Succes: Door hun inbound marketingbenadering heeft HubSpot aanzienlijke bekendheid vergaard, waarbij de content heeft bijgedragen aan het aantrekken van nieuwe klanten en het opbouwen van een sterke gemeenschap van marketeers.

Case study: Bekijk de case study van Narrato over de marketingstrategie van HubSpot.

Salesforce

Contentmarketing Strategie: Salesforce gebruikt contentmarketing om inzichten te delen over CRM, cloud computing en zakelijke innovatie. Ze produceren whitepapers, rapporten en webinars om hun expertise te demonstreren.

Succes: Salesforce heeft met hun contentmarketing strategie een leidende positie in de CRM-markt versterkt en staat bekend om hun thought leadership in de technologie-industrie.

Case study: Bekijk de case study van Digital Commons over de contentstrategie van Salesforce.

IBM

Contentmarketing Strategie: IBM richt zich op thought leadership met diepgaande content zoals whitepapers, casestudies en blogposts die de nieuwste ontwikkelingen in technologie en bedrijfsinnovatie belichten.

Succes: Door hun contentmarketing heeft IBM zich gepositioneerd als een voorloper in technologische innovatie en blijft het een invloedrijk bedrijf in de IT-sector.

Case study: Bekijk de case study van IIDE over de marketingstrategie van IBM.

Uitbesteden of zelf doen?

B2B content marketing is een belangrijke stap voor het opbouwen van merkbekendheid, het genereren van leads en het versterken van relaties.

Door content volgens de laatste trends te creëren, distribueren en analyseren kun je een potentiële klant in iedere fase van de customer journey een waardevolle verbinding met je bedrijf bieden.

In deze gids hebben we je vele inzichten en handige tips gegeven om zelf aan de slag te gaan met B2B contentmarketing.

Begin vandaag nog met het ontwikkelen van een strategie die is afgestemd op jouw doelstellingen en doelgroep. Identificeer relevante onderwerpen, kies geschikte formats en meet continu de prestaties om je strategie te verfijnen.

Als je de complexiteit van B2B content marketing wilt vereenvoudigen of als je expertise op dit gebied mist, overweeg dan om het uit te bestedenaan een B2B marketing bureau. Leadi is een gespecialiseerd B2B marketing bureau die je op het gehele gebied van online marketing in de zakelijke wereld kan helpen.

We specialiseren ons op blogs, betaalde media, e-mail, CRM marketing en meer. Ook B2B lead management kun je aan ons overlaten. We maken gebruik van gespecialiseerde tools en begrijpen hoe we deze kunnen inzetten voor de specifieke verkoopcyclus in de zakelijke wereld.

Wil je weten wat wij precies voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan.

  Veelgestelde vragen

  Hoe verschilt B2B content marketing van B2C contentmarketing?

  B2B content marketing richt zich op zakelijke doelgroepen. De langere besluitvormingsprocessen worden hierbij in overweging genomen. B2C contentmarketing richt zich op consumenten die vaak minder tijd nodig hebben om een aankoopbeslissing te maken.

  Hoe meet je de effectiviteit van B2B content marketing?

  Prestaties kunnen worden gemeten aan de hand van KPI’s zoals verkeer, betrokkenheid, conversies en leads. Analytische tools helpen bij het volgen van deze statistieken en het evalueren van de algehele effectiviteit van de strategie.

  Is het mogelijk B2B content marketing uit te besteden?

  Ja, veel bedrijven kiezen ervoor om B2B content marketing uit te besteden aan gespecialiseerde bureaus. Ze halen hiermee expertise en ervaring in huis die nodig is voor doordachte strategieën, contentcreatie en analyse.

  Hoe vaak moet je nieuwe content produceren?

  De frequentie kan variëren, maar consistentie is cruciaal. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen regelmatige publicatie en het handhaven van hoge kwaliteit. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks, tweewekelijks of maandelijks zijn, afhankelijk van de doelstellingen en middelen.

  Welke rol speelt storytelling in B2B content marketing?

  Storytelling is essentieel in B2B content marketing omdat het helpt bij het creëren van een emotionele connectie met je publiek. Het maakt complexe informatie toegankelijk en gedenkwaardig.

  Wat zijn enkele trends in B2B content marketing?

  Enkele trends zijn het toenemende gebruik van videocontent, interactieve content, AI-ondersteunde personalisatie en het belang van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in de boodschap.

  Wat zijn enkele veelgemaakte fouten in B2B content marketing?

  Veelgemaakte fouten zijn onder andere het negeren van de behoeften van de doelgroep, gebrek aan consistentie, niet aanpassen aan veranderende trends en het ontbreken van meetbaarheid en analyse.