Wat is recruitment marketing? 4 belangrijke componenten van recruitment marketing Hoe vind je de ideale kandidaat? Strategieën om het beste talent aan te trekken Tips om de Cost Per Hire (CPH) te verlagen Het belang van huidige medewerkers in recruitment marketing Conclusie

Simpelweg een vacature plaatsen om talent aan te trekken is niet meer van deze tijd. Met de komst van social media en online beschikbaarheid van informatie, doet iemand onderzoek naar je organisatie of bedrijf voordat ze solliciteren.

Het hedendaagse toptalent is niet op zoek naar een functie die bij hun kennis en ervaring past. Ze willen een functie uitvoeren bij een bedrijf dat ze aanspreekt.

Met recruitment marketing laat je zien wat jouw organisatie te bieden heeft. Breng de bedrijfscultuur naar buiten, laat de werkomgeving zien en vertel over de voordelen die jouw organisatie biedt. Zo gaan nieuwe kandidaten naar jou op zoek in plaats van andersom.

Wat is recruitment marketing?

Je zet recruitment marketing in om je organisatie als aantrekkelijke werkgever te positioneren. Hiervoor kun je verschillende strategieën en tactieken inzetten. Het doel is om talent aan te trekken, te betrekken en uiteindelijk te overtuigen om te solliciteren.

Het verschil met traditioneel recruiten

Je kunt recruitment marketing beter zien als een aanvulling op traditioneel recruiten dan een vervanging. Recruitment marketing wordt namelijk niet ingezet om een specifieke vacature te vervullen, maar om het werkgeversimago aantrekkelijk te maken voor sollicitanten.

Recruitment marketing helpt organisaties dus om concurrerend te blijven in de arbeidsmarkt. Je bent op deze manier altijd proactief in het aantrekken van talent. Met een pool van gekwalificeerde kandidaten kun je openstaande functies snel vervullen.

Het verschil tussen recruitment marketeers en recruiters

Recruitment marketeers doen eigenlijk het stukje voordat recruiters aan de slag gaan. Een recruitment marketeer trekt talent aan, houdt ze betrokken en overtuigt ze om te solliciteren.

Vanaf het moment dat een kandidaat solliciteert, wordt deze overgedragen aan de recruiter, die verder gaat met het recruitmentproces. Zij zullen screenen, selecteren, sollicitatiegesprekken voeren en uiteindelijk aannemen.

Het uitbesteden van recruitment marketing is over het algemeen goedkoper dan het uitbesteden van recruitment. Met een goede recruitment marketingstrategie wordt recruiten overigens eenvoudiger en kun je het vaak zelfs in-house houden.

4 belangrijke componenten van recruitment marketing

Om talentvolle kandidaten aan te trekken is het belangrijk om de toegevoegde waarde van je organisatie uit te stralen. Besteed hiervoor aandacht aan de onderstaande vier punten:

Leadi recruitment marketing

1. Employer branding

Medewerkers zijn niet meer alleen geïnteresseerd in een functie die bij hun capaciteiten past. Ze willen die functie vervullen voor een bedrijf die bij hun persoonlijkheid past. Met employer branding laat je de cultuur van je bedrijf zien.

Communicatie is een belangrijk aspect van employer branding. Breng naar buiten wat kandidaten kunnen verwachten als ze voor jouw bedrijf gaan werken. Zorg ervoor dat je een realistisch beeld schept om de juiste kandidaten aan te trekken.

2. Vacature pagina

De look en feel van je vacature pagina is ook een belangrijk onderdeel van recruitment marketing. De vacature is de laatste stap in de funnel om kandidaten te laten solliciteren. Dus hoe beschrijf je de functie en je bedrijf als het er echt op aankomt?

Schrijf in een enthousiaste stijl, voeg foto’s en video’s toe en laat je belangrijkste vacatures redigeren door een copywriter. Zorg er verder voor dat de site ook op mobiel uitstekend werkt!

3. Kandidaat persona’s

Een kandidaat persona omschrijft de ideale kandidaat voor een vacature. Deze persona’s zijn belangrijk om de juiste online marketing strategie te bepalen. 

Om een stageplek te vervullen gebruik je andere communicatie dan om een senior positie te vervullen.

4. Concurrentie analyse

Kijk eens naar de concurrentie en hoe zij hun recruitment strategie uitvoeren. Bepaal je eigen sterke en zwakke punten en ga na hoe je je strategie kunt verbeteren.

Hoe vind je de ideale kandidaat?

Kandidaat persona’s zijn het startpunt van een goede recruitment strategie. We willen daarom graag wat verder ingaan op dit belangrijke onderdeel.

Voor een kandidaat persona bepaal je de volgende onderdelen:

 • Bio: Wie is jouw ideale kandidaat? Bepaal de leeftijd, huidige baan, salaris, locatie, scholing, ervaring en sociale achtergrond.

 • Doelen: Wat zijn de doelen van jouw nieuwe talent als het aankomt op carrière en het leven in het algemeen?

 • Sollicitatiegedrag: Is iemand actief of passief op zoek naar een nieuwe baan? Welk apparaat gebruikt hij of zij hiervoor het meest en op welk moment van de dag?

 • Kanalen: Via welke kanalen kun je jouw perfecte kandidaat het beste bereiken? Denk aan social media, maar ook vacaturesites.

 • Vaardigheden: Over welke vaardigheden, kennis of diploma’s beschikt iemand?

 • Motivatie: Wat motiveert iemand om te solliciteren, denk aan bedrijfsreputatie, cultuur, salaris, werkomgeving, werkprivébalans etc.

 • Frustraties: Waarom wil iemand van baan veranderen of wat houdt iemand tegen om zijn of haar huidige baan te verlaten?

 • Influencers: Met wie bespreekt iemand het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het veranderen van baan? Bijvoorbeeld ouders, een partner of recruiters.

Met jouw ideale kandidaat voor ogen kun je een goede digitale marketing strategie opzetten. Je weet precies welke kanalen je moet inzetten, hoe je iemand moet aanspreken en hoe je iemand kunt triggeren om actie te ondernemen.

Strategieën om het beste talent aan te trekken

Je kunt verschillende strategieën en kanalen inzetten om kandidaten aan te trekken en betrokken te houden. We geven hieronder vijf strategieën voor recruitment marketing. Kies een of enkele strategieën die het beste bij jouw bedrijf en kandidaat persona’s passen.

1. Content marketing

Met content marketing kun je relevante en boeiende content verspreiden. Denk aan informatieve blogartikelen, sneak-preview videofragmenten, interviews met huidige werknemers en casestudy’s.

De content moet interessant zijn voor iemand die op zoek is naar een nieuwe baan. Het moet ze triggeren om bij jouw organisatie te solliciteren.

Lees verder in onze gids over SEO content en content marketing om te ontdekken welke vormen van content er zijn.

2. Social Media

Social Media is een krachtige strategie om korte impressies te geven. Kleine stukjes tekst met slechts één foto of een kort videofragment.

Social media is overal om ons heen. Je kunt hiermee bewustwording creëren door bedrijfsnieuws, infographics of inzichten te delen.

Zet social media platforms in om je organisatie te promoten, vacatures te delen en te communiceren met nieuw talent.

3. E-mailmarketing

Met e-mailmarketing kun je je kandidatenpool op de hoogte houden van nieuwe vacatures. Je kunt ze zelfs uitnodigen om te solliciteren.

E-mailmarketing is een krachtig instrument omdat je betrokkenen kunt segmenteren. Zo kun je heel gerichte informatie verspreiden die alleen terecht komt bij mensen die er daadwerkelijk interesse in hebben.

Lees ook onze complete gids over e-mailmarketing om meer te weten te komen over deze effectieve marketing strategie.

4. Zoekmachine optimalisatie (SEO)

SEO is een goede strategie om mensen te bereiken die actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. Via een gerelateerde Google zoekopdracht komen ze bij jou uit.

Door je online content en je vacature pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines kunnen potentiële kandidaten je organisatie makkelijk vinden.

Lees ook onze gidsen “Alles over SEO marketing” en “In 9 stappen een SEO strategie opzetten” om meer te weten te komen over deze krachtige inbound marketing strategie.

5. Wervingsadvertenties

Voor recruitment marketing kunnen advertenties een belangrijke rol spelen. Op platformen zoals LinkedIn, Indeed en Google kun je vacatures onder de aandacht brengen bij het juiste publiek.

Je kunt advertenties targeten op basis van demografische gegevens, interesses en andere belangrijke factoren. De kans dat je gekwalificeerde kandidaten aantrekt, wordt hierdoor vergroot.

Het inzetten van wervingsadvertenties vergroot de zichtbaarheid. Hierdoor kun je kandidaten op de hoogte brengen die je niet op andere manieren kunt bereiken.

Leadi recruitment marketing strategieën

Tips om de Cost Per Hire (CPH) te verlagen

In een competitieve arbeidsmarkt is het verlagen van de Cost Per Hire (CPH) een cruciale doelstelling voor organisaties.

Hier volgen enkele tips om de CPH zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd toptalent aan te trekken.

 1. Samenwerking: Werk samen met het recruitment bureau om potentiële kandidaten te identificeren en te kwalificeren. Met deze inzichten kun je een effectievere marketingstrategie opzetten om je talentenpool aan te vullen.

 2. Data-analyse: Gebruik data-analyse om te meten welke marketingkanalen de meest kosteneffectieve kandidaten opleveren en richt je inspanningen daarop.

 3. Vergelijk aanbiedingen: Vraag offertes aan bij meerdere recruitment bureaus of partners voor executive search. Vergelijk ze op basis van kosten en kwaliteit en maak een weloverwogen keuze.

 4. Vermijd langdurige zoekopdrachten: Houd de tijd die nodig is voor een executive search beperkt om kosten te besparen. Hoe langer een zoekopdracht duurt, hoe hoger de kosten.

Het belang van huidige medewerkers in recruitment marketing

Je huidige werknemers zijn een waardevolle asset om nieuw personeel aan te trekken. Ze fungeren als ambassadeur van je organisatie en hebben een groot netwerk tot hun beschikking.

Iemand die positief is over hun baan, positie en het bedrijf waar ze voor werken is ontzettend goede marketing. Ze leveren geloofwaardigheid aan je recruitment marketinginspanningen.

Moedig medewerkers aan om een actieve rol te spelen in het vervullen van vacatures. Ze kunnen actief zijn op social media, persoonlijke connecties aanspreken of bijdragen aan getuigenissen over hun loopbaan binnen het bedrijf.

Tot slot kun je overwegen om een referral programma in te zetten. Met zo’n programma worden medewerkers beloond die succesvolle kandidaten aandragen.

Conclusie

In dit artikel hebben we recruitment marketing verkend als een krachtige benadering om talent aan te trekken en te betrekken in een competitieve arbeidsmarkt.

Recruitment marketing is geen vervanging van traditioneel recruiten. Het is een aanvulling, die helpt om een organisatie als aantrekkelijke werkgever te positioneren. Het helpt organisaties te concurreren door proactief talent aan te trekken en een gekwalificeerde pool van kandidaten te onderhouden.

Het is meer dan alleen het plaatsen van vacatures en wachten op sollicitanten. Het is een strategische benadering die de principes van marketing inzet om een organisatie te transformeren tot een magneet voor toptalent.

Speel in op de verwachtingen van moderne kandidaten en cultiveer een sterke werkgeversidentiteit. Zo trek je als organisatie niet alleen gekwalificeerde professionals aan, maar bouw je ook betrokkenheid op voor de lange termijn.

Weet je niet zeker hoe je recruitment marketing aan moet pakken? Schakel dan Leadi in. Wij zijn een online marketing bureau dat zich volledig richt op het werven van nieuwe klanten en personeel voor B2B bedrijven.

Veelgestelde vragen

Aanvullende vragen en antwoorden over recruitment marketing

Hoe kan ik mijn vacature pagina optimaliseren voor recruitment marketing?

Zorg voor een overzichtelijke en informatieve vacature pagina. Toon de bedrijfscultuur, waarden en voordelen. Maak de site mobielvriendelijk en optimaliseer deze voor zoekmachines.

Hoe meet ik het succes van mijn recruitment marketinginspanningen?

Gebruik KPI’s zoals het aantal sollicitaties, de kwaliteit van kandidaten, Cost per Hire en de betrokkenheid van kandidaten op sociale media. Analyseer ook de ROI van je wervingscampagnes.

Wat zijn de voordelen van het opbouwen van een talentpool in recruitment marketing?

Een talentpool maakt het mogelijk om vacatures snel te vervullen met gekwalificeerde kandidaten die al interesse in je organisatie hebben getoond.

Hoe kan ik recruitment marketing inpassen in mijn huidige wervingsstrategie?

Bekijk welke elementen van recruitment marketing bij je organisatie passen, zoals employer branding, sociale media of contentmarketing. Integreer deze elementen geleidelijk in je bestaande wervingsprocessen.

Welke trends en ontwikkelingen zijn er in recruitment marketing?

Enkele actuele trends zijn het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor werving automatisering, de groei van video als wervingsmedium en een grotere nadruk op diversiteit en inclusie.