Wat is een zoekmachine? De grootste zoekmachines ter wereld Alternatieve zoekmachines voor Google De veiligste zoekmachines De toekomst van zoekmachines

Google is de bekendste zoekmachine op het internet. In Nederland heeft de zoekmachine een marktaandeel van 95% en wereldwijd is het ook veruit de populairste zoekmachine. Maar er zijn ook een aantal populaire alternatieve zoekmachines, die zeker in het buitenland interessant zijn.

In Nederland wordt nogal eens Bing gebruikt, omdat dit de standaard zoekmachine op Microsoft webbrowsers is. In China gebruiken veel inwoners Baidu, en in Rusland is Yandex de grootste zoekmachine.

Het loont dus om te kijken naar goede alternatieve zoekmachines in plaats van alleen naar Google. In dit artikel lees je over alle zoekmachines waar je iets over moet weten.

Wat is een zoekmachine?

Alle systemen die zijn opgezet om informatie te vinden kunnen “zoek machines” genoemd worden. In dit artikel hebben we het over internetzoekmachines.

Internetzoekmachines verzamelen de informatie op het internet en zetten deze in een database. Vervolgens wordt alle informatie in de database gekoppeld aan de zoekwoorden of karakters die een gebruiker invoert, zodat webpagina’s worden getoond die relevant zijn voor de zoekopdracht.

Stel je voor dat er geen zoekmachines als Google, Bing of Yahoo! bestaan. Hoe ga je dan snel en effectief op zoek naar informatie? Zoekmachines zijn ondertussen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Alle zoekmachines en alternatieven voor google
Een overzicht van alle grote zoekmachines, alternatieven voor Google en de veiligste zoekmachines op het internet.

De grootste zoekmachines ter wereld

Er zijn talloze verschillende zoekmachines die informatie op het internet beschikbaar maken. We focussen nu op zoekmachines die webpagina’s indexeren, maar er zijn ook grote zoekmachines als YouTube, Facebook en Amazon.

Deze drie behoren tot de grootste online zoekmachines ter wereld, maar het zijn zoekmachines voor video’s, Facebook content en Amazon producten.

De grootste crawler-based zoekmachines zijn:

Google – De grootste en bekendste

Google zoekmachine logo

Google is de grootste en bekendste zoekmachine ter wereld. Vrijwel overal ter wereld is Google marktleider.

De zoekmachine onderscheidt zich door de relevantie en de gebruiksvriendelijke interface. Door het algoritme weet Google de beste resultaten als eerste te laten zien, en door het simpele design gebruik je de zoekmachine makkelijk. Google maakt gebruik van gepersonaliseerde zoekresultaten aan de hand van je zoekgeschiedenis.

Extra functies als Google Maps, Google Trends, Google Shopping, Google Flights, Google Translate en meer voegen extra waarde toe aan deze zoekmachine. Het is de uitgebreidste zoekmachine die je online kunt vinden en logischerwijs de meest gebruikte ter wereld.

Bing – Nr. 2 van Microsoft

Bing alternatief voor google logo

Bing van Microsoft is de tweede grootste zoekmachine ter wereld. In Nederland wordt Bing na Google het meeste als zoekmachines gebruikt.

Dit komt voornamelijk doordat veel Windows computers deze zoekmachine als standaard ingesteld hebben.

Net als Google heeft Bing uitgebreide functies zoals nieuwsweergave, valutaconversie, vluchttracering, vertalingen en meer.

Voor Nederlandse adverteerders is het wat betreft SEA interessant om naar Bing te kijken. De zoekmachine biedt, net als Google, een advertentieplatform waar de kosten per klik gemiddeld lager liggen dan bij Google. Dit komt doordat er minder concurrentie is van andere adverteerders. Het kan een mooie aanvulling op je bestaande SEA campagnes bij Google zijn.

Baidu – De grootste in China

Baidu zoekmachines logo

Baidu is de grootste zoek machine van China. Als je zaken doet in China is dit platform erg interessant om te bekijken.

Aangezien internetcensuur aan de orde van de dag is in China, worden veel resultaten in Google geblokkeerd door de Chinese overheid. Baidu houdt zich aan de regels en toont alleen websites die zijn toegestaan in China. Google wordt dus weinig gebruikt in China, omdat veel resultaten onbruikbaar zijn.

Baidu heeft ook een encyclopedie, Baidu Baike, en is de Chinese variant van Wikipedia, met sterke zelfcensuur. Daarnaast valt ook videoservice iQIYI, vergelijkbaar aan YouTube, onder Baidu.

90% van de gebruikers van Baidu komt uit China. Als je zichtbaar wil worden in China is dit de zoekmachine waar je moet zijn.

Yahoo! – De eerste grote zoekmachine

Yahoo logo

Yahoo! Search is de zoekmachine van Yahoo!. Dit was de eerste populaire zoekmachine op het internet, maar werd in de jaren 90 voorbijgestreefd door Google.

Het is de standaard zoekmachine van de browser Mozilla Firefox, wat volgens velen de reden is dat de zoekmachine nog veel wordt gebruikt. De zoekmachine gebruikt de database en het algoritme van Bing om zoekresultaten weer te geven.

Op dit moment is Yahoo! veel meer dan de zoekmachine. Zo bevat het diensten als Flickr, Yahoo Finance en Yahoo Answers waardoor er veel meer diensten zijn geïntegreerd in de gebruikerservaring.

In Nederland wordt Yahoo! amper gebruikt.

Yandex – Bijna de grootste in Rusland

Yandex rusland zoekmachine logo

Yandex is na Google de grootste zoekmachine van Rusland. In oktober 2021 was het marktaandeel 42% op het gebied van zoekmachines, om 56% voor Google (Statcounter, 2021).

Yandex is de vijfde grootste zoekmachine ter wereld. Net als alle andere grote zoekmachines heeft Yandex verschillende diensten, zoals een reclameplatform, browser, vertaler, e-maildienst, clouddiensten en een appstore.

Als je actief bent in Rusland is Yandex interessant om te bekijken. De helft van het land gebruikt Yandex, dus je ontkomt er niet aan om hier actief te zijn.

Ask – Bekend van de werkbalk

Ask logo

Ask is een zoekmachine die vroeger in de Verenigde Staten vrij veel werd gebruikt. Het had in 2006 een marktaandeel van 6%.

Je kent het misschien wel van de vervelende werkbalk die geïnstalleerd werd in je webbrowser als je deze zoekmachine gebruikte. Mede door het installeren van de werkbalk werd de zoekmachine nooit erg groot. Veel mensen zagen het als malware.

In 2010 stopte het bedrijf met de zoekmachine. Nu is Ask een dienst die vragen beantwoordt met door echte mensen geschreven antwoorden. Je kunt het vergelijken met Quora.

DuckDuckGo – Privacy zoekmachine

Duckduckgo privacy zoekmachine logo

DuckDuckGo is een bekende alternatieve zoekmachine, wanneer je meer privacy wil.

In tegenstelling tot andere zoekmachines plaatst DuckDuckGo geen cookies en slaat het geen IP-adressen of gebruikersinformatie op. Doordat er steeds meer commentaar komt op het verzamelen van data door grote techbedrijven, wordt DuckDuckGo steeds populairder.

Zoekmachines als Google gebruiken de data die ze over je hebben om zo relevant mogelijke resultaten weer te geven. Zo krijgt niet iedereen dezelfde zoekresultaten te zien, wanneer Google denkt dat een gepersonaliseerd resultaat relevanter is.

DuckDuckGo toont iedereen exact dezelfde zoekresultaten, omdat het geen gebruikersgegevens opslaat of gebruikt. De zoekresultaten zijn een verzameling van andere zoekmachines zoals, Yahoo!, Wikipedia, Wolfram Alpha en de data verzameld door haar eigen spider, DuckDuckBot.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het TOR-netwerk, waardoor het een volledig anonieme zoekmachine is.

DuckDuckGo heeft in Nederland een marktaandeel van zo’n 1% (Pure-IM, 2021).

Naver logo

Naver is de grootste zoekmachine van Zuid-Korea en heeft hier meer dan 60% marktaandeel.

De zoekmachine wordt ook wel “de Google van Zuid-Korea” genoemd. Het was in 1999 het eerste web-portal in Zuid-Korea dat haar eigen zoekmachine introduceerde. Sindsdien is het platform uitgegroeid tot een bedrijf met meerdere diensten, vergelijkbaar aan die van Google, Yahoo! en Bing.

Ben je als bedrijf actief in Zuid-Korea? Dan is dit de zoekmachine waar je naar moet kijken om je vindbaarheid te verhogen.

AOL – grootste internetaanbieder van de VS

Aol logo

AOL is de grootste internetaanbieder van Amerika. Ondanks dat het een groot bedrijf is, heeft het maar 0,06% marktaandeel op het gebied van zoekmachines.

AOL is een merknaam van Yahoo! Inc. en vallen sinds 2021 beiden onder Apollo. De zoekmachine is erg klein en haalt de zoekresultaten, net als Yahoo!, op uit Bing.

Seznam – groot in Tsjechië

Seznam tsjechië zoekmachine logo

Seznam is na Google de grootste zoekmachine van Tsjechië. Met een marktaandeel van zo’n 25% in 2020 is het een serieuze zoekmachine (Reuters, 2020).

Naast de zoekmachine heeft Seznam zo’n 30 verschillende webdiensten en verwante merken. In 2008 was het zelfs nog de meest gebruikte zoekmachine van Tsjechië.

Het marktaandeel van Seznam neemt als jaren af, dus verwacht niet dat je met vindbaarheid op deze zoekmachine Tsjechië gaat veroveren. Maar als je actief bent in Tsjechië is het zeker het bekijken waard.

Wolfram Alpha – Geeft direct antwoord

Wolfram alpha zoekmachine logo

Wolfram Alpha is een bijzondere zoekmachine, die niet zoekt naar pagina’s op het internet, maar naar antwoorden op vragen.

De zoekmachine verwijst niet door naar andere webpagina’s, zoals de meeste zoekmachines doen, maar geeft je direct het antwoord op de pagina. Als je op zoek bent naar statistieken of bijvoorbeeld ingewikkelde berekeningen wil doen kun je Wolfram Alpha goed gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld direct berekenen hoe de afbetaling van je hypotheek verloopt, of vragen wie de langste persoon op aarde is. WolframAlpha toont je direct het antwoord, inclusief relevante extra informatie.

Shenma – Chinees alternatief

Shenma logo

Shenma is, samen met SO, een van de grote concurrenten van Baidu in China. De zoekmachine focust zich op mobiele zoekers en heeft ook een eigen mobiele browser, genaamd UC Browser.

In 2017 had Shenma een marktaandeel van 8,8% in China (Wikipedia, 2020).

SO.com – Nog een Baidu concurrent

SO.com is een andere zoekmachine en grote concurrent van Baidu. De zoekmachine is onderdeel van het bedrijf Qihoo 360. In de tussentijd heeft de zoekmachine ook de naam “Haosou” gehad, maar dit is teruggedraaid naar SO.com.

De drie zoekmachines Baidu, Shenma en SO.com hebben het overgrote deel van de Chinese zoekmachinemarkt in handen.

Ecosia – Plant bomen met zoekopdrachten

Ecosia logo

Ecosia is een duurzame zoekmachine die 80% van zijn winsten schenkt aan de bescherming van het regenwoud. Dit doen ze via een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds. Iedere zoekopdracht draagt bij aan het planten van bomen.

De zoekmachine gebruikt de resultaten van Bing en heeft dus geen eigen algoritmes of databases. Er zijn ook andere “groene” zoekmachines, zoals het Nederlandse ZoekGroen.

Startpage – Nederlands en privacy-vriendelijk

Startpage logo

Startpage is een alternatief voor DuckDuckGo, als privacy-vriendelijke zoekmachine. Het is een Nederlandse zoekmachine, gevestigd in Den Haag.

Oorspronkelijk komt de zoekmachine uit de VS, waar het begon als lxquick. Vanwege wet- en regelgeving in de VS verhuisde Startpage.com naar Nederland.

Nu wordt de zoekmachine beschermd door Nederlandse en Europese privacywetgeving, waardoor het niet meer mogelijk is voor de Amerikaanse overheid om data van het bedrijf te verzamelen met surveillance programma’s.

Lycos – vergane glorie

Lycos logo

Lycos was de eerste zoekmachine op de beurs. De zoekmachine bestaat nog steeds, maar wordt niet veel gebruikt.

Naast de zoekmachine biedt het bedrijf ook andere diensten aan als een chat-platform, domeinnaamregistratie, web hosting, e-mail en meer.

Benieuwd of onze werkwijze jou kan helpen?

Plan een gratis gesprek in om er samen achter te komen.

  Alternatieve zoekmachines voor Google

  We hebben heel wat zoekmachines voorbij laten komen. Maar wat is nu het beste alternatief voor Google?

  Deze lijst vat de beste alternatieve zoekmachines samen en geeft aan waar de kracht van de zoekmachine ligt:

  • Bing – De nr. 2 zoekmachine.

  • Yahoo! – Veel meer dan een zoekmachine.

  • DuckDuckGo – Privacy-vriendelijk zoeken.

  • WolframAlpha – Direct antwoord op je vraag.

  • Ecosia – Duurzaam zoeken en direct bomen planten.

  • Startpage – Nederlands én privacy-vriendelijk.

  • Baidu – Dé zoekmachine van China.

  • Yandex – De nummer 2 van Rusland.

  De veiligste zoekmachines

  Ben je op zoek naar een zoekmachine die veilig is en geen gegevens van je opslaat? Privacy-vriendelijk zoeken is een hot topic tegenwoordig en er bestaan genoeg alternatieven voor Google.

  Het voordeel? Deze zoekmachines volgen je nergens en tonen iedereen dezelfde zoekresultaten. Geen resultaten op basis van geschatte leeftijd, geslacht of internetgedrag. Misschien dat je daardoor minder relevante resultaten ziet, maar je zoekt in ieder geval privacy-vriendelijk.

  Een lijst met veilige zoekmachines:

  De toekomst van zoekmachines

  Er zijn meerdere trends in de wereld van de zoekmachines.

  Ten eerste is Voice Search in opkomst. Zoeken via Siri, Google Nest of Alexa is steeds normaler. Het apparaat vertelt je dan direct het antwoord. Zoekresultaten zullen dus steeds verder geoptimaliseerd moeten worden voor deze typen zoekopdrachten. Dit kun je het beste doen door nu al te beginnen met structured data.

  Als tweede lijkt privacy steeds belangrijker te worden. Daardoor kan het zomaar zijn dat grote zoekmachines als Google en Bing ook privacy-vriendelijker zoeken gaan aanbieden. Er zijn nog geen concrete signalen dat dit in de nabije toekomst gebeurt, maar het is iets om rekening mee te houden.

  Als laatste proberen zoekmachines je steeds beter van dienst te zijn binnen het platform. De grote zoekmachines zetten in op resultaten die je direct tonen wat je zoekt binnen de zoekresultaten. Zo hoef je dus minder snel naar de webpagina, en zie je direct het antwoord op je vraag. Dit zorgt bij jou voor minder websitebezoekers, maar kan nog wel naamsbekendheid opleveren.