Wat is marktonderzoek? Wat levert B2B marktonderzoek op? Methoden voor B2B marktonderzoek In 5 stappen zelf een B2B marktonderzoek uitvoeren B2B leads verzamelen met Leadi

B2B marktonderzoek is een essentieel instrument voor bedrijven die opereren in een complexe en dynamische zakelijke omgeving. Het biedt waardevolle inzichten die helpen bij het begrijpen van markttrends, klantbehoeften en concurrentieposities.

In dit artikel lichten we verder toe wat B2B marktonderzoek oplevert en geven we verschillende methodes die je kunt gebruiken. Tot slot leggen we je in 5 stappen uit hoe je zelf een B2B marktonderzoek uit kunt voeren.

Wat is marktonderzoek?

Marktonderzoek is het systematisch verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens over markten, concurrenten en consumenten. Het doel is om inzicht te krijgen in marktbehoeften, marktgroottes en consumentengedrag om betere zakelijke beslissingen te nemen.

Voor bedrijven helpt marktonderzoek bij het identificeren van kansen, het evalueren van productprestaties, het begrijpen van klanttevredenheid en het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën.

Complexere besluitvormingsprocessen met B2B aankopen

B2B marktonderzoek is nauw verbonden met complexere besluitvormingsprocessen omdat de aankoopbeslissingen in een zakelijke context vaak ingewikkelder en langduriger zijn dan in een B2C (business-to-consumer) omgeving.

B2B aankopen vereisen vaak goedkeuring van meerdere zakelijke beslissers binnen een organisatie, zoals managers, inkopers, en gebruikers, wat leidt tot een gelaagde besluitvorming. Dit betekent dat de specifieke behoeften en verwachtingen van verschillende stakeholders in kaart moeten worden gebracht.

Marktonderzoek helpt bedrijven om inzicht te krijgen in deze diverse behoeften en de factoren die de besluitvorming beïnvloeden, zoals budgetbeperkingen, strategische doelstellingen en concurrentievoordelen.

Door de complexiteit te begrijpen, kunnen bedrijven effectieve marketing inzetten en gerichter inspelen op de eisen van hun zakelijke klanten. Dat leidt weer tot betere zakelijke relaties en succesvollere verkoopresultaten.

De markt onder een vergrootglas leggen met marktonderzoek

Wat levert B2B marktonderzoek op?

B2B marktonderzoek levert voordelen en toegevoegde waarde op voor een bedrijf, waaronder:

  • Inzicht in de markt. Begrip van markttrends, grootte, groeipotentieel en het ontdekken van nieuwe markten.

  • Concurrentieanalyse. Identificeren van concurrenten en hun sterke en zwakke punten.

  • Klantbehoeften. Diepgaand inzicht in de behoeften en voorkeuren van jouw zakelijke dienstverlening.

  • Productontwikkeling. Informatie voor het verbeteren of ontwikkelen van nieuwe producten of diensten.

  • Strategische beslissingen. Ondersteuning bij het nemen van weloverwogen strategische beslissingen.

  • Risicobeperking. Verminderen van risico’s door beter geïnformeerde keuzes.

  • Marketingstrategie. Verbeterde effectiviteit van verkoop- en marketingstrategieën.

  • Relatiebeheer. Verbeteren van relaties door inzicht in klanttevredenheid en -verwachtingen.

Kortom, B2B marktonderzoek is belangrijk voor je bedrijf, omdat je gegronde beslissingen kunt nemen, je concurrentiepositie kunt versterken en duurzame groei kunt realiseren.

Methoden voor B2B marktonderzoek

Je kunt op verschillende methoden een B2B marktonderzoek uitvoeren. Het combineren van verschillende methodes kan bijdragen om diepere inzichten te krijgen. Zo kun je met kwalitatief onderzoek nieuwe kansen binnen de zakelijke markt ontdekken.

Houd er daarbij rekening mee dat marktonderzoek een doorlopend proces is. Om je te onderscheiden van andere bedrijven zal je ze steeds een stapje voor moeten blijven.

Methoden voor b2b marktonderzoek

Concurrentieonderzoek

Met een concurrentieonderzoek verzamel en analyseer je informatie over concurrenten. Hiervoor kun je hun producten, diensten, marketingstrategieën, prijzen en marktpositie bestuderen.

Het doel is om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van concurrenten, trends te identificeren en strategische kansen en bedreigingen voor je eigen bedrijf te ontdekken. Door je concurrentie goed te begrijpen, kun je je eigen strategieën verbeteren en je concurrentievoordeel vergroten.

Interviews en enquêtes

Met dit type onderzoek kun je meer te weten komen van (potentiële) klanten, experts of stakeholders. Via een interview of vragenlijst kun je de gewenste doelgroep ondervragen.

Interviews kun je het beste persoonlijk uitvoeren. Dit kan zowel in persoon, telefonisch of met een videoconferentie. Interviews bieden de mogelijkheid om gedetailleerde en genuanceerde inzichten te verkrijgen over klantbehoeften, verwachtingen, ervaringen en pijnpunten.

Vragenlijsten kun je rondsturen. Het is mogelijk om zowel open als gesloten vragen te stellen. Voor een vragenlijst is het belangrijk dat het niet al te veel tijd kost om in te vullen en dat de vragen duidelijk gesteld worden.

Milieustudie

Met een milieustudie, ook bekend als een STEP-Analyse (Sociale, Technologische, Economische en Politieke factoren), kun je externe omgevingsfactoren onderzoeken die invloed kunnen hebben op je bedrijf.

Denk aan het analyseren van politieke stabiliteit, economische trends, sociale veranderingen, technologische ontwikkelingen, milieukwesties en juridische voorschriften. 

Door deze factoren te begrijpen, kun je anticiperen op veranderingen in de markt, risico’s beheersen en strategische beslissingen nemen. Zo zal het je bedrijf helpen om zich aan te passen aan de externe omgeving.

In 5 stappen zelf een B2B marktonderzoek uitvoeren

Een effectief B2B marktonderzoek vraagt om een heldere probleemdefinitie en duidelijke doelstellingen. Vervolgens zal een data-analyse inzicht geven hoe bedrijven nieuwe kansen in de markt te identificeren en zo hun concurrentiepositie kunnen versterken.

Stap 1. Initiatie

Het uitvoeren van een B2B marktonderzoek begint met een grondige initiatie. Hierbij is het cruciaal om een duidelijk beeld te krijgen van de doelgroep: wie zijn je potentiële klanten, wat zijn hun kenmerken en welke behoeften hebben ze?

Vervolgens stel je vast wat de specifieke doelstellingen van het onderzoek zijn. Wat wil je precies te weten komen?

Tot slot is het belangrijk om de concurrenten te analyseren. Wat doen zij goed, en waar liggen hun zwakke punten? Deze initiatie legt de basis voor een gericht en effectief B2B marktonderzoek.

Stap 2. Onderzoek vormgeven

In deze stap ontwerp je het onderzoek. Dit houdt in dat je vragenlijsten of andere onderzoeksmethoden opstelt die je zullen helpen om de benodigde informatie te verzamelen. 

Vragen moeten specifiek, relevant en goed doordacht zijn, zodat je betrouwbare en bruikbare data krijgt. Het is essentieel om zowel open als gesloten vragen te gebruiken om zowel kwantitatieve als kwalitatieve inzichten te verkrijgen. 

Zorg ervoor dat interviewvragen of enquêtes getest worden om eventuele onduidelijkheden of fouten te elimineren.

Stap 3. Uitvoering

Na het vormgeven van het onderzoek volgt de uitvoering. Dit betekent dat je de vragenlijsten of onderzoekslijsten verspreidt onder de geselecteerde doelgroep. Dit kan via verschillende kanalen zoals e-mail, sociale media, of persoonlijke interviews. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vragenlijsten eenvoudig toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn, zodat respondenten geen weerstand ondervinden. Volg het proces nauwkeurig om ervoor te zorgen dat je een representatief aantal reacties ontvangt.

Stap 4. Analyse

Zodra de data is verzameld, begint de analyse. Dit is een cruciale stap waarin je de verzamelde gegevens systematisch doorneemt om patronen, trends en inzichten te ontdekken. 

Gebruik statistische tools en software om de kwantitatieve data te analyseren en kwalitatieve data te categoriseren en interpreteren. De analyse moet grondig en objectief zijn, zodat je betrouwbare conclusies kunt trekken die de basis vormen voor strategische beslissingen.

Stap 5. Actiepunten

Op basis van de analyse stel je concrete actiepunten op. Deze verbeterpunten zijn gericht op het beter aanspreken van de markt of het optimaliseren van je bedrijfsstrategie. Identificeer welke aspecten van je product of dienst verbeterd kunnen worden en welke nieuwe kansen er in de markt liggen.

Zorg ervoor dat de actiepunten specifiek en uitvoerbaar zijn, zodat ze daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf. Deze stap zorgt ervoor dat het marktonderzoek daadwerkelijk wordt vertaald naar praktische en effectieve bedrijfsacties.

In 5 stappen b2b marktonderzoek uitvoeren

B2B leads verzamelen met Leadi

Bij Leadi begrijpen we dat het genereren van kwalitatieve B2B leads cruciaal is voor de groei en het succes van je bedrijf. Ons bureau biedt expertise in marktonderzoek, website-optimalisatie en leadgeneratie voor de zakelijke wereld.

We maken gebruik van bewezen methoden en strategieën om waardevolle inzichten te verkrijgen en effectieve marketingbeslissingen te ondersteunen. Wil je hier meer over weten? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

    Neem contact op